Blog Martin van Doren: ‘Verandering?’

De kop boven een artikel in Totaal TV van 04-04-2017 was veelbelovend: “Is het tijd voor vernieuwing bij de publieke radiozenders?”. Wat volgde was, heel teleurstellend, een technisch verhaal over het wisselen van een FM-net.

Ik had gehoopt dat de vraag wat anders beantwoord zou worden; meer inhoudelijk. Wat stelt de NPO radiosectie nu helemaal voor? Vier muziekzenders en een sportzender. Meer is het niet. Natuurlijk had ik gehoopt op een pleidooi om NPO Radio1 om te vormen naar een serieuze nieuwszender, en NPO Radio4 naar een cultuurzender.

Helaas, in het artikel ging het er alleen om, om NPO Radio5 op het FM-net te zetten, dat nu nog in gebruik is door NPO 3FM, dat daardoor een soort van NPO 3DAB of NPO 3Digitaal zou worden. Weinig vernieuwend.

In de Nederlandse taal is één begrip in ongebruik geraakt: vertrossing. Mogelijk komt dat doordat vele, waarschijnlijk niet alle, omroepbazen en zendercoördinatoren er dik tevreden mee zijn dat de radiozenders zo goed als compleet vertrost zijn; programma’s als “Nooit meer slapen”, “Argos”, “Kamerbreed”, “Bureau Buitenland” en “Radio-doc” zullen hen ongetwijfeld een doorn in het oog zijn op NPO Radio1.

“Is het tijd voor vernieuwing bij de publieke radiozenders” blijft een interessante vraag. Het antwoord zal nooit komen in de vorm van NPO-Nieuws, NPO-Cultuur en NPO/RPO-Regio als de drie kernzenders van de NPO. Daarbij: zo de wil er zou zijn om het radiobestel drastisch te veranderen, is er dan nog wel de expertise om dat te doen? Het zal wel doormodderen blijven met de vier muziekzenders en de sportzender, samen met heel veel muziek draaiende regionale omroepen. Maar is dat een publiek bestel

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*