Blog Martin van Doren: “TV2/NEWS”

Het is deze maand 10 jaar geleden dat TV2/NEWS met uitzenden begon. Bij het eerste jubileum zijn er wel wat wolken aan de lucht: de kijkcijfers dalen.

Bijna tegelijkertijd startten in Denemarken twee nieuwskanalen op de televisie: het publieke Danmarks Radio begon met DR-Nyheder, het (semi) commerciële TV2 begon met TV2/NEWS. DR-Nyheder werd een kwakkelende tv-zender, en al snel was het niet meer dan een doorlopende herhaling van het laatste TV-Avis, het journaal van DR. Na heel veel hangen en wurgen werd DR-Nyheder gestaakt.

Heel anders ging het met TV2/NEWS. Kwam het station in het begin over als gekunsteld en geklungeld; het begon zich te ontwikkelen. Er kwamen magazine-achtige programma’s, veel discussieprogramma’s en een journalistenforum. Vriend en vijand waren het over één ding eens: TV2/NEWS had voor eens en altijd de journalistiek op de televisie veranderd.

Eén van de leukste programma’s, voor mij althans, was dat waarbij twee voormalige ministers van buitenlandse zaken, één van sociaal-democratische huize, één van liberale, samen een uur lang per week hun visie op het wereldgebeuren gaven.

TV2/NEWS is de “breaking news” zender van de TV2-groep, en heeft één heel opvallend verschil met vergelijkbare zenders: het wordt nooit schreeuwerig. Misschien is dat wel in het nadeel van de zender (al zouden zij wat mij betreft dit nooit moeten veranderen).

Bij het 10 jarig bestaan kwam dus naar buiten dat de kijkcijfers teruglopen, en er dus werk aan de winkel is. Er is onderzoek gedaan naar de oorzaak van de dalende kijkcijfers. Tot mijn stomme verbazing heeft TV2/NEWS last van één fenomeen: de sociale media. Oeps!

Natuurlijk is het altijd verleidelijk om te kijken of er in Nederland een evenknie is van TV2/NEWS. Nee, die is er niet. RTL-Z ook niet? Nee, absoluut niet. De RTL zender heeft een heel andere doelgroep, maar zou een hoop van TV2/NEWS kunnen leren, maar dat is uiteraard mijn mening.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*