Blog Martin van Doren: ‘Six-Four-Nine’

Waar ooit de BBC World Service door de ether loeide, gaat straks Radio Caroline, vanaf het zendschip Ross Revenge, uitzenden met een zielig vermogen van 1 kWatt: de frequentie wordt 648 kHz.

Er doet zich wel een probleempje voor. Radio Caroline had altijd een golflengte dat eindigde op een 9 (nine); dat rijmde zo geweldig op Caroline. Dat de rijmende golflengte niet altijd overeenkwam met de daadwerkelijke golflengte is een detail dat weinigen opgevallen zal zijn. Niemand zal er een punt van maken. Sterker: meerdere zeezenders zaten een tikkie bezijden de waarheid. Veronica-538 was in werkelijkheid 539, maar dat rijmde zo rottig op “op volle kracht”, en ook Radio Noordzee, ook wel Radio 2-2-0 genoemd, sjoemelde een half metertje: het was 219 (219,458 om precies te zijn).

Gaat Radio Caroline nu breken met de combinatie Caroline en Nine? Voor de golflengte moet er wel heel hard gesjoemeld worden: 648 kHz komt overeen met een golflengte van 463 meter. Als je het exact bekijkt komen er wel heel veel negens voorbij zetten; exact is het 462,962962962963 meter, maar wie maakt daar een lekker lopende stationcall dan wel een pakkende jingle van?

Met de golflengte komen we er niet uit, maar de frequentie is een schot voor open doel. Uitzenden op 648 kHz, maar het benoemen als 649. “Six-Four-Nine, it’s Caroline”? Het zou hem zo maar kunnen worden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*