Blog Martin van Doren: ‘Rosenørns Alée 22’

Er zijn van die plaatsen waar geen toerist komt, op die ene uitzondering na uiteraard. De toeristenbureaus van Frederiksberg en Kopenhagen zullen geen enkele moeite doen om u op deze plek te krijgen uiteraard werd ik er, als door een magneet, naartoe gezogen:

Rosenørns Alée 22
Frederiksberg
Denemarken

Het succesverhaal begint in 1995; in dat jaar ga ik voor het eerst naar Denemarken, met de waarschuwing op zak: óf je vindt het helemaal niks, óf je raakt eraan verslaafd. Het werd het laatste, en niet zo voorzichtig ook. Binnen de kortste keren zat ik aan een cursus Deens, met de volledige grammatica, en omdat er geen vervolgcursussen in Nederland zijn, zat ik na een jaar aan de privélessen Deens. Ik heb er van genoten, en nog steeds pluk ik er de vruchten van, niet in het minst omdat ik zonder problemen de radio-uitzendingen van Danmarks Radio kan verstaan, en die uitzendingen komen inmiddels via internet glashelder, en in hoge kwaliteit, via mijn computer binnen.

Het zal niemand hoeven te verbazen, dat ik binnen de kortste keren in Kalundborg te vinden was, de plaats waar de langegolf- en middengolfzenders van Danmarks Radio staan (stonden). Dit waren de zenders en antennes waardoor ik naar P1 en P3 kon luisteren. Prachtig! Geweldig!

Wat doet een mens als hij in Kopenhagen terecht komt? Inderdaad: hij laat Tivoli helemaal links liggen en spurt de bus in, op weg naar Frederiksberg, een zelfstandige gemeente, dat als een enclave midden in København ligt. Daar staan immers de radiostudio’s van Danmarks Radio: Radiohuset. Onbegrijpelijk voor mij, dat hier geen hordes toeristen op af komen. Ik besef mij terdege dat ik de uitzondering ben; maakt u zich vooral geen zorgen.

Het kwam een beetje knullig over: de bus stopte recht voor de studio’s van DR; alleen een fietspad scheidde mij van het gebouw. Hier begonnen daadwerkelijke en gevoelsleeftijd mijlen ver uit elkaar te lopen. Dit was zo’n beetje het heiligste van het heilige voor mij; hier kwamen P1, P2 en P3 vandaan, en mooi dat ik er naast stond. Voor de volledigheid: ook P4 kwam hier deels vandaan, maar ik had niets met die zender, ik heb er niets mee, en het zal hoogst waarschijnlijk nooit wat worden tussen P4 en mij.
Omdat ik aanneem dat niet iedere lezer even goed op de hoogte is van de DR radiozenders: P1 is de nieuws / gesproken woord zender, P2 de cultuur / serieuze muziekzender, P3 is de jongeren / popmuziekzender, en P4 is een verzameling van 11 regionale zenders van DR.

Het gebouw is van alle kanten op de digitale plaat vastgelegd, misschien wel de mooiste foto’s die ik ooit in Denemarken gemaakt heb. Vanwege veiligheidszaken mochten wij het gebouw niet in.

Terug in het hotel vielen mij de oren van het hoofd. Doodleuk meldde DR in het nieuwsbulletin, dat zij Frederiksberg zou gaan verlaten, en een geheel nieuw te bouwen complex in København-Amagar zou gaan betrekken. Het zal u inmiddels niet verbazen dat ik de volgende dag, in een snerpende wind, op een totaal desolate, door god-en-iedereen verlaten, kale vlakte in KBH-Amagar stond. Als je iets doet, moet je het goed doen, nietwaar? En ja, ik heb het complex in de loop der jaren vanuit het niets zien verrijzen.

Hoe leuk dit verhaal ook moge klinken, en hoe trots ik ook ben dat de foto bij dit blog helemaal van mijzelf is, er zit ook een minder leuke kant aan. Het inhoudelijke verschil tussen DR en NPO is zo schrijnend groot, zo onmetelijk diep, zo schier onoverbrugbaar. Tenenkrommend, plaatsvervangende schaamte. Twee Publieke Omroepen die het zo diametraal anders aanpakken, waarbij DR het voor mij fluitend, met twee vingers in de neus wint, op alle fronten.
Als er in Nederland weer eens gesproken wordt over veranderingen binnen de Publieke Omroep, dan duurt het niet al te lang voordat “het BBC model” erbij gesleept wordt. Er is een alternatief: “het DR model”.

In mijn volgende blog zal ik proberen uit te leggen waarom ik zo verschrikkelijk aan DR hang, en dan met name aan de radio-nieuwszender, P1. Dan zal ook duidelijk zijn waarom ik mij niet kan vinden in NPO Radio 1, om over BNR maar helemaal te zwijgen. Stelt u zich allen gerust: het wordt niet iets à la “Van Dören waarschuwt nog één keer”. Integendeel; het wordt gewoon mijn mening, een blog zoals het misschien wel bedoeld is. Neemt u allen ook vast van mij aan dat ik zeker niet ga lopen verkondigen dat alles wat DR doet, goed gedaan is. Ook hier: integendeel!

“Moet je ook niet naar Gladsaxe”, werd mij gevraagd, na het bezoek aan Frederiksberg en KBH-Amagar. Gladsaxe? Wat moet een mens daar? Daar zit de TV sectie van DR, nu nog wel, dat gaat ook verhuizen. Nee laat maar: geen interesse.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*