Blog Martin van Doren: Peilingen

Peilingen zijn in de aanloop van verkiezingen een bron van vermaak. Ze zijn niet weg te branden in de media, al roept een ieder om het hardst “dat het maar peilingen zijn”. Inmiddels zijn de resultaten van “de nametingen” van de diverse organisaties bekend gemaakt, en het wordt er beslist niet geruststellender op.

Op de website van de NOS een artikel onder de kop: “Opiniepeilers: we hadden afwijking naar links”. Kort door de bocht: links was oververtegenwoordigd, rechts ondervertegenwoordigd in de peilingen. De peilingbureaus gaan hun metingen aanpassen, waardoor de uitkomsten betrouwbaarder worden. Dat is heel mooi, maar het commentaar op de nametingen doet het ergste vrezen. De man achter de Peilingwijzer (“het gemiddelde van alle peilingen”) zou, volgens de website van de NOS, gezegd hebben:

“De grote patronen hebben we in alle peilingen gezien: de winst van de VVD, de groei van GroenLinks en het enorme verlies van de PvdA. Het grote verhaal klopte.”

Het zal echt aan mij liggen, maar volgens mij heeft de VVD bij de verkiezingen 8 zetels verloren. Wonderlijk dat dit opeens winst heet.

Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen, en tegen die tijd zullen de peilingen ons weer om de oren vliegen in de media. Een flinke korrel zout blijft ten zeerste aan te bevelen; bij het commentaar op de nametingen blijken de gegevens al niet te kloppen. Misschien nog wel het ergste: de NOS neemt de onzin klakkeloos over.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*