Blog Agnes Dijker: Sterke presentatie-duo’s en hun solo-carrière

Op 5 mei werd bekend dat het succesvolle radioduo Mattie & Wietze uit elkaar zijn na 7 jaar samenwerking. Mattie Valk gaat als solo-presentator door bij Q-Music, en Wietze de Jager zit zonder werk want het idee was – waar alles mee begon – dat de radiopresentatoren als duo zouden overstappen naar Talpa’s Sky radio.

Q-Music heeft Mattie Valk een riant salaris geboden en een dure duurzame auto, waar de radiopresentator voor is gevallen, maar wat heeft Q-Music nu in huis? Een ochtendshow met een solopresentator, die moet wennen aan zijn solo-rol en die zijn sympathie kwijt is. Zijn imago dat niet meer stuk kon na een privé-kwestie in 2015 is nu aan diggelen na de onthullingen over de breuk.

Hoe zit het met presentatieduo’s? Welke zijn succesvol gebleken, en kunnen ze alleen verder? Op deze site van spreekbuis waren vorige week afbeeldingen te zien van uit-elkaar-gegaande-radioduo’s zoals Curry & Van Inkel bij Veronica op Radio3 (1984). Maar hoe zit het met bekende televisie anchors? Zijn ze na de duo-presentatie solo verder gegaan?
*Jongbloed & Joosten (NPO) was de titel van een zaterdagavond talkshow (1988) gepresenteerd door het duo Jaap Jongbloed en Astrid Joosten. Beiden zijn solo verdergegaan en nog steeds succesvol op televisie, Astrid Joosten o.a. in Twee voor twaalf (NPO2) en Kannie waar zijn (NPO1) en Jaap Jongbloed in Vermist en Het mooiste meisje van de Klas (NPO1)
*Verlinden & Van Erven Dorens (RTL) het duo in de eerste jaren van show magazine RTL-Boulevard (2000). Beide zijn solo verdergegaan. De solo-presentatie van Albert Verlinden in de middagshow RTL-Live gooit geen hoge ogen. De formats waarin Beau van Van Erven Dorens zijn grenzen opzoekt o.a. in Beaufort (RTL4) waren minder succesvol dan zijn daklozen programma Amsterdam Project (RTL4).
*Pauw & Witteman (NPO) was de titel van een late night talkshow (2006) gepresenteerd door Jeroen Pauw en Paul Witteman. Nadat Witteman de show had verlaten, heeft Pauw de talkshow succesvol solo gecontinueerd als Pauw (NPO1) waarin hij sinds dit jaar weer bij gelegenheid een duo vormt met ‘zijn pupil’ Eva Jinek. Paul Witteman heeft zijn stek gevonden als solo presentator in de kunstprogramma’s Podium Witteman en Meesterwerken (NPO2)
*Barend & Van Dorp (1990), gestart als wekelijks sportprogramma was later de titel van de eerste late night show (RTL4) met een bredere insteek. Zowel Frits Barend als Henk van Dorp zijn in 2006 gestopt met presenteren, al zien we Frits Barend nog wel regelmatig op TV als sport analyticus en het programma Het gesprek op Zondag (2007) op de tv-zender Het Gesprek.
*Irene Moors & Carlo Boszhard zijn gestart als duo-presentatie in kinderprogramma TeleKids (1993). Een gouden greep. Ze bleven bij RTL4 en waren later ook succesvol op zondagmidag in Life & Cooking (2000) en met de typetjes van De TV-Kantine (2009). Beide zijn solo doorgegaan. Carlo Boszhard met zijn zondagmiddagshow Carlo’s TV-Café (RTL4) en Irene Moors heeft de overstap gemaakt naar SBS6 waar haar show Naar bed met Irene zijn succes nog moet bewijzen. Veel van deze tv-presentatoren kregen ook een carriere nadat ze als duo uit elkaar gingen.

Een presentatieduo moet een klik hebben om ijzersterk te zijn, en die chemie tussen 2 presentatoren op televisie moet er zijn vanaf het begin. In SBS6 shows wordt die klik niet zo goed begrepen, zoals is gebleken vorig jaar met de zondagshows (met o.a. met Kim-Lian van der Meij & Dirk Zeelenberg en het duo Lucille Werner & Fred van Leer) maar ook in de zaterdagavondshow Wedden dat ik het kan met Sylvie Meis & Jeroen van de Boom leek het elke keer weer of ze elkaar voor het eerst tegenkwamen. Op televisie neemt de kijker bijna nooit genoegen met een duo dat nog moet groeien. Is dat bij de radio anders? Daar hoor je nog wel eens, zoals ook Mattie & Wietze, dat de chemie juist groeit in het programma. Gaandeweg zo succesvol groeien en dan als een zeepbel uiteenspatten. Jammer!

Agnes Dijker KlapperCom Consultancy

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*