Blog Martin van Doren: ‘Mahler IX’

Zaterdagavond in het Concertgebouw in Amsterdam: een concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest, waarbij na de pauze de 9e Symfonie van Mahler werd uitgevoerd. Een onwaarschijnlijk mooie uitvoering. Maandagavond wordt het concert nogmaals gegeven, en dan zendt NPO Radio 4 het rechtstreeks uit.

Het ergste wat er kan gebeuren, is dat iemand een hoestbui krijgt. Nou is dat wel weg te werken bij Mahler IX, maar zeker niet helemaal aan het slot, als de muziek langzaam versterft, en er nog nauwelijks geluid uit het orkest komt. Uitgerekend op dat moment kreeg de man achter mij een hoestbui, een niet te stoppen hoestbui. Het hield niet op. Totaal verkrampt zat hij te stikken in z’n hoestbui. Gauw een dropje naar achteren geslingerd, maar het mocht niet baten; het ging van kwaad tot erger. Doodongelukkig zat hij in zijn zakdoek te proesten. Echt lekker voel je je dan niet in een verder doodstille grote zaal van het Concertgebouw.

Na afloop van het concert keek ik eens naar het plafond. De sierlijst die na het techno-concert van dagen geleden veiligheidshalve werd weggehaald, is nog steeds niet teruggeplaatst, maar mijn bange vermoeden werd bewaarheid. De man met de hoestbui zat loodrecht onder de plaats waar maandagavond de microfoons van NPO Radio 4 hangen. Oeps!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*