Blog Martin van Doren: “Levensloop”

De laatste tijd is er blijkbaar veel “nieuws” te melden over medewerkers van de Nederlandse radio. Na het “hot-news” over de transfers van voetballers, is daar inmiddels een variant op bijgekomen: de levensloop van de dj’s c.q. de presentatoren, met geruchten en heuse persberichten, van zowel de betrokken medewerker als van de betreffende stations.

In de regel begint het verhaal op NPO 3FM (maar echt niet alleen daar). Na enige tijd lonkt, dan wel loert, de commerciële concurrentie. Een carrière-switch, compleet met een nieuwe uitdaging. Die switch kan een commerciële radiozender zijn, maar net zo goed een commercieel tv-station, dat al dan niet daadwerkelijk in de lucht is. De switch is niet helemaal ongevaarlijk, maar kan aan de andere kant gerust genomen worden: de NPO heeft namelijk een niet-bestaande terugkeer regeling. Het gevaar zit hem hierin: de commerciële stations gaan door met lonken en loeren, en voor je het weet wordt je bedankt voor de eer, en zit er iemand anders op jouw tijdslot, dan wel jouw programma. Met enige regelmaat valt in deze fase het woord “leeftijdsdiscriminatie”.

Na het afdanken wordt het uithuilen en opnieuw beginnen, al dan niet na een creatieve adempauze. Gelukkig zijn daar NPO Radio1, NPO Radio2, NPO 3FM en NPO Radio4, die altijd bereid zijn om de afdankertjes van de commerciëlen weer in hun midden op te nemen. En verdomd als het niet waar is: steevast wordt er weer melding gemaakt van “een nieuwe uitdaging”. De publieke radiozenders hebben wel een probleem: ook daar heeft een week maar 168 uur, hetgeen automatisch betekent dat voor een nieuwe medewerker, iemand anders zal moeten opzouten. Gelukkig is daar een oplossing voor: het kerkhof van de NPO, ook bekend als NPO Radio5. Horen wij daar iets over: een nieuwe uitdaging? Jazeker! Toch bestaat er nog een leven na de dood: de regionale omroepen, maar dat is wel het absolute eindstation. Het is niet moeilijk om te raden met welke bewoordingen dat gebeurt; inderdaad: een nieuwe uitdaging!

Het leven (NPO 3FM), de top (de commerciëlen), het uitvaartcentrum (NPO Radio2), het kerkhof (NPO Radio5) en misschien nog wel een wederopstanding (RPO); een weinig verheffend beeld van een levensloop, ondergedompeld in een ijskoud bad van nieuwe uitdagingen. U kunt mij gerust enig cynisme en sarcasme verwijten. Misschien valt het ook wel een beetje mee. Er zit namelijk een gedachte, een vraag achter: hoe ga je met mensen om?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*