Blog Martin van Doren: “Jul i verdensrummet”

December; de feestmaand is weer aangebroken. Sinterklaas, Kerst, Chanoeka, de Top 2000 en Oud & Nieuw: ze zijn er allemaal weer, met de bijbehorende programma’s op radio en tv. Eén programma heeft hier ten huize de status van “legendarisch” verworven: “Jul i verdensrummet”, van Danmarks Radio.

Twee kerstseries zijn in Denemarken onsterfelijk geworden: “Jul i Angora” (Kerst in Angora) en “Jul på Vesterbro” (Kerst in Vesterbro). Als u deze maand door de winkelstraten in Denemarken loopt, dan is de kans levensgroot, dat één of ander dweilorkestje de titelsong van “Jul i Angora” loopt te spelen; de Denen haken dan vrij massaal in, en lijken het doodnormaal te vinden, dat twee Hollanders ook vrolijk mee staan te blèren. De Deense televisie is dol op herhalingen, en ieder jaar werd eigenlijk wel één van de twee series herhaald.

Naast deze twee series waren er ook altijd de “kerstkalenders” op tv: 24 afleveringen per serie. Op DR1 de meer traditionele kerstkalenders, op DR2 de meer alternatieve. In 2006 kwam voor ons het absolute hoogtepunt op DR2: “Jul i verdensrummet” (Kerst in de ruimte).

“Jul i verdensrummet” speelde zich af aan boord van het eerste Deense ruimtelaboratorium “Christian IV” (vernoemd naar de misschien wel belangrijkste Deense koning uit de geschiedenis). De serie was traag en melig, misschien wel licht absurdistisch. Wij vonden het helemaal geweldig. Toch valt het niet te ontkennen dat de serie geen doorslaand succes is geweest. Daar waar je je in DK nog steeds de nek breekt over dvd’s en cd’s van “Jul i Angora” en “Jul på Vesterbro” bleef het na “Jul i verdensrummet” stil, doodstil. De serie is nooit herhaald, er is geen dvd van gekomen en zelfs zoeken op de website van DR leverde nul komma nul aantal hits op.

En dan is het weer december, en duikt “Jul i verdensrummet” hier ten huize weer gegarandeerd op. DR zwijgt nog steeds in alle talen, maar…… (u voelt hem al aankomen). Naar nu blijkt, is de hele serie, alle 24 afleveringen, op You Tube gezet; al in 2014 (dat hadden wij toch maar mooi even gemist). Het “skifter …” (“over …”) dendert hier weer door het huis. Tien jaar na dato, zitten wij nu aan de PC vastgeplakt: elke dag een aflevering. Oh, wat is het een zalig slechte serie, maar wat is die geweldig!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*