Blog Martin van Doren: “Heel Denemarken Bakt een rel”

Het laatste tv-programma waarbij een mens een rel verwacht is toch wel: “Heel Holland Bakt”. Sinds deze week weet Danmarks Radio, op een uiterst pijnlijke manier, dat het wel degelijk kan. Hun versie van het bakprogramma, “Den Store Bagedyst”, ligt zwaar onder vuur, en niet zo voorzichtig ook, en van alle kanten.

Een rondje Deense kranten en websites behoort tot mijn vaste, dagelijkse, rituelen. Op het moment speelt er van alles en nog wat in Denemarken, op het politieke front, dus heel veel aandacht had ik niet voor een stuk over Den Store Bagedyst. Dat was op de site van DR, waar de zender (toen nog) geen commentaar wenste te geven. Maar Politiken ging tekeer over het programma, net als Jyllands Posten en toen Berlingske ook nog eens stevig bleek uit te pakken, kon er maar één vraag opduiken: wat is er in vredesnaam aan de hand met het programma? De vraag werd alleen maar groter doordat zowel BT als Ekstra Bladet de grootst mogelijke chocoladeletters gebruikten voor het programma, en Se & Hør bepaald niet achter bleef. Informatíon kwam een dag later met een analyze van het geheel.

“Sexistisch, gênant, plat, tenenkrommend en discriminerend”; dat waren de commentaren op het programma van de afgelopen week. Het zijn niet de eerste kwalificaties die een mens verwacht bij het bakprogramma. De kranten lieten ook rijen Twitter en Facebook berichten zien van woedende kijkers. Het leek wel een soort van: Heel Denemarken gaat tekeer.

De woedende reacties bleken om twee zaken te gaan (ook dat nog: niet één maar meteen twee zaken die verkeerd schoten). Als eerste viel “het thema van de week” niet bepaald in goede aarde. Masculiniteit. Toen ik dat las, dacht ik: daar moet je in DK echt niet mee aankomen, dat is vragen om de grootst mogelijke ellende. Het gelijkheidsbeginsel is in de Deense samenleving, naar mijn mening, veel sterker verankerd dan in de Nederlandse, en dan valt zo’n thema vierkant verkeerd. Dat bleek dus ook het geval te zijn.

De toorn van de kijkers (en van de media) bleek pas goed opgewekt te zijn aan het einde van het programma: het oordeel van de jury. Er werd iemand naar huis gestuurd, die niemand verwachtte, al was het alleen al omdat hij eerste geworden was bij “de technische opdracht”. Zijn spektakelstuk kon geen genade vinden in de ogen van de jury. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar er schijnen niet al te plezierige woorden gebruikt te zijn. De kandidaat die weggestuurd werd, is een homoseksuele man, en zijn spektakelstuk werd afgeserveerd als: voldoet niet aan de eisen van het thema; het voldoet niet aan wat traditioneel onder masculiniteit wordt verstaan.
Tsja, dan vliegt een groot deel van Denemarken in de gordijnen, dan maaien de kranten het programma ongenadig neer. Dit is wat je in DK zeker, maar dan ook absoluut, niet moet doen, dit pikken “de Denen” niet.

Na de eerste golven van woede van kijkers en de media, begint de discussie nu een beetje te kantelen. De centrale vraag begint te worden: hoe kon het productiebedrijf zo helemaal niet aanvoelen, dat dit thema zo verschrikkelijk “not -done” zou zijn voor de Deense samenleving, dat dit thema helemaal niet kon. Daarbij krijgt DR meer en meer de vraag hoe het kon gebeuren dat zij dit programma zo heeft laten passeren.

Niemand zou verwachten dat een ontzettend leuk bakprogramma op tv tot een rel kan leiden. Danmarks Radio weet inmiddels beter. Je zou haast bij Omroep Max gaan lopen bedelen, om deze ene uitzending van Den Store Bagedyst in Nederland op de buis te brengen, want uiteraard zit alles stevig achter de decoders.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*