Blog Martin van Doren: ‘Geoblocking’

Geoblocking is het systeem waardoor (muziek, film en tv) rechten worden bewaakt. Inwoners van het ene land kunnen daardoor geen informatie / streams bekijken via een website van een ander land. De informatie, de streams zijn alleen toegankelijk voor de inwoners van het land van waar de informatie vandaan komt. Het systeem werkt op basis van IP-adressen.
 

Het systeem is onderhevig aan (felle) kritiek en inmiddels is de EU ook wakker geworden. De EU-Commissie werkt aan een bindend voorstel waardoor geoblocking binnen de EU-lidstaten tot het verleden moet gaan behoren. In 2017 zou het systeem binnen de EU niet meer toegestaan zijn. Wij gaan het meemaken?!

In dit kader is het ronduit bijzonder wat er nu gebeurt met de TV zender BVN: Beste van Vlaanderen en Nederland, zeg maar het samenwerkingsverband tussen de Belgische VRT en de Nederlandse NPO. Sinds kort is daar BVN-Live, de stream van BVN op het internet. Het is een verzameling van programma’s die ook uitgezonden worden via de VRT en NPO en de zender richt zich op Belgen en Nederlanders buiten respectievelijk België en Nederland. En dit keer neemt BVN het wel heel erg letterlijk: inwoners van beide landen mogen binnen de grenzen van hun eigen land niet naar de stream kijken. Een omgekeerde geoblocking dus. De hele wereld kan naar BVN-Live kijken, zo niet de inwoners van België en Nederland. Heel bijzonder omdat de zender wel wordt bekostigd vanuit publieke middelen van beide landen.

Nu zegt u misschien: dat was met VRT-Internationaal en Radio Nederland Wereldomroep toch ook zo? Helemaal waar maar beide radiozenders waren probleemloos in beide landen te ontvangen via de kortegolf en VRT-Internationaal zelfs via de middengolf.

Zouden er in België en Nederland mensen zitten te wachten op de BVN-Live stream? Hoogstwaarschijnlijk niet. De zender voegt namelijk niets toe aan het aanbod van de VRT en NPO. In die zin is er niets aan de hand. Het punt is dat er een zender geblokkeerd wordt die uit publieke gelden gefinancierd wordt.

Maar gelukkig kan mijn blog gesloten worden met een relativerende en zeer lachwekkende opmerking: BVN is gewoon, ook in België en Nederland, “Free To Air”, uit de lucht te plukken via de Astra satelliet. Wat is dan nog de zin van deze omgekeerde geoblocking? Een sterk staaltje van onbenullige kleinzieligheid vanachter de dijken.


 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*