Blog Martin van Doren: ‘Fase 3’

Ooit begon in Alkmaar de victorie, nu is het de beurt aan Stadskanaal om een stevige, en niet mis te verstane, plaats in de geschiedenis te krijgen, de radiogeschiedenis weliswaar. Wat is de bron van deze grote vreugde? Fase 3 is klaar! Reden voor een feestje?

Het heeft niet minder dan 12 jaar geduurd, maar dan hebben wij nu ook wat: de NPO beschikt sinds een paar dagen over een volledig uitgerold, dus (bijna!) lands-dekkend, digitaal radio-netwerk. In Stadskanaal werd de laatste steunzender geplaatst en in gebruik genomen. Zwaar pech voor delen van de Waddeneilanden, want die vissen achter het net.

Het begon allemaal in 2004, toen er, voor wat inmiddels de NPO heet, gestart werd met DAB-radio, destijds uitsluitend in de Randstad. Heel veel ruchtbaarheid is daar nooit aan gegeven. De boel kwam in een stroomversnelling door de omschakeling van DAB naar DAB+. De ene na de andere hoofdzender kwam in de lucht, maar de volledige Nederlandse bevolking werd er niet mee bediend. Er moest nog een groot aantal steunzenders komen, als ik het goed begrepen heb, niet minder dan 22. Dat heette in het jargon: Fase 3. In de planning zou dit Fase 3 in 2017 afgerond worden, maar het werd opgeschaald door het uitzetten van de middengolfzender voor NPO Radio5, dat daardoor geen landelijke ether-verspreiding meer had. Emmen had de primeur voor Fase 3, Stadskanaal rond alles af.

Bijna on-Nederlands: er komt iets binnen de gestelde termijn af. Veel beter nog: door een aanpassing in de planning is het project een jaar eerder afgerond, dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Het einde van de FM lijkt een stap dichterbij gekomen: DAB+ is immers bedoeld als de digitale opvolger van de FM, en heel Nederland wordt nu bedient door de DAB+ zenders. Maar is dat wel zo? Naast de NPO bestaat er ook nog zoiets als de RPO, de verzameling van de regionale omroepen. En daar zit de eerste misser: door bewust te werken met minimaal vermogen op het kavel 8A, zit er momenteel een gat in de DAB+ dekking van Radio Noord Holland in het midden en zuiden van de provincie. (Het laatste bericht is dat de regionale omroepen inmiddels dreigen met het stopzetten van hun DAB+ verspreiding, vanwege problemen met de financiering.)
Voor de streek en lokale omroepen geldt dat zij helemaal nog niet op DAB+ te vinden zijn.

Als er een eerste misser is, dan moet er ook een tweede zijn: inderdaad! Deze tweede misser is misschien wel essentiëler. Er zit een addertje onder het gras, bij het afronden van Fase 3. Nu “Stadskanaal” operationeel is, wordt Nederland landelijk bediend, voor zover, en dan komt het: voor zover dit de ontvangst buitenshuis betreft. Met andere woorden: binnenshuis wordt de ontvangst van DAB+, ook na het afronden van Fase 3, niet gegarandeerd. Oeps! In de praktijk valt het reuze mee, maar ik heb makkelijk praten: ik kan, theoretisch, alle zendmasten in de buurt zien. 
Weet u wat een ramp is voor het DAB+ signaal? Thermo-Glas. Dat reduceert het DAB+ signaal als niets anders. Maar dan nog: ik ontvang alles, behalve Radio Noord Holland (en een handjevol zenders die via het MTVNL-netwerk via de zender Hilversum zouden moeten komen), en zoals u waarschijnlijk wel weet: dat is voor mij een kleine rimpeling in het radiogebeuren, wel in de wetenschap dat het “mijn” rampenzender is, in geval van nood.

Is het afronden van Fase 3 nu een feestje waard, of niet? Ja en nee. Er is nu een lands-dekkend DAB+ netwerk, zij het alleen voor buitenshuis, maar voor binnenshuis is de ontvangst niet gegarandeerd.
Op naar Fase 4, als het ware. Bij Fase 4 wordt de ontvangst binnenshuis geoptimaliseerd, en dan kan de FM uit-gefaseerd worden, om het maar eens in goed jargons te zeggen. Nu is er één, maar grondig, probleem. Met de beste wil van de wereld kan ik niets, maar dan ook niets, over Fase 4 vinden. Het zal toch niet zo zijn dat Fase 3 het laatste was in de DAB+ uitrol? Helaas: dat is het wel.

Bij de commerciële radiozenders een overeenkomstig beeld. Op 07-06-2016 maakten zij hun “Fase 3” plan bekend. De commerciëlen streven naar een outdoor bereik van 97% en een indoor bereik van maximaal 65%.

De vraag blijft: is DAB+ een volwaardig alternatief voor de FM? Ik begin te twijfelen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*