Blog Martin van Doren: “Eén woordje verschil..”

Het internet-radiostation LX Classics, van Lex Harding, is sinds deze week ook op DAB+ te horen. Her en der kleine berichtjes op verschillende sites, met opvallend vaak min of meer dezelfde tekst. Totaal TV had een afwijkende tekst, en bij één zin daarin gingen mijn haren overeind staan. Zijn er geen schokkender zaken op dit moment? Jazeker, en hoe! Maar dan nog….!

De zin waar het om gaat is deze: “Harding kreeg vooral bekendheid door zijn werkzaamheden voor Radio Veronica, zowel op de zeezender als daaropvolgende legale periode in het publieke bestel.” Het zit hem in dat woordje “legale”. Dat wordt gebruikt voor de periode dat de Veronica Omroep Organisatie actief was. Door dat woord te beruiken, wordt op zijn minst gesuggereerd dat de zeezender periode van Radio Veronica niet legaal, dus illegaal was. Niets is minder waar. Tot het moment waarop het Verdrag van Straatsburg (de anti-zeezender wetten”) in Nederland van kracht werd (op 01-09-1974), waren de zeezenders alles behalve illegaal, daarna het meewerken aan die zenders, op welke manier dan ook, wel. Op 31-08-1974 staakten zowel Radio Noordzee en Radio Veronica hun uitzendingen, oftewel: ook toen hielden zij zich aan de wet.

Als argument tegen de zeezenders werd steevast gebruikt: de zenders maken gebruik van niet aan hen toegewezen etherfrequenties. Geen speld tussen te krijgen, maar wel met een opmerking. Toen op 23-09-1978 de afspraken van de Radio Conferentie in Geneve uit 1975 geïmplementeerd werden, bleek dat nog steeds 13% van de officiële zenders niet voldeden aan hun licentie, daarvoor niet minder dan 64%. De overtredingen zaten in het uitzenden op een niet toegewezen frequentie, en het uitzenden met een hoger dan maximaal toegestaan vermogen. (bron: 70 jaar radio-omroepzenders in Nederland, door Ing. P Vijzelaar, uitgegeven door Kluwer Technische boeken in 1991.) De zeezenders verkeerden dus in goed gezelschap, of lelijker geformuleerd: de pot verweet de ketel.

De zin uit Totaal TV “Harding kreeg vooral bekendheid door zijn werkzaamheden voor Radio Veronica, zowel op de zeezender als daaropvolgende legale periode in het publieke bestel”, lees ik dan maar ook als: “Harding kreeg vooral bekendheid door zijn werkzaamheden voor Radio Veronica, zowel op de zeezender als de daaropvolgende periode in het publieke bestel.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*