Blog Martin van Doren: “DAB+ in noord-west Duitsland”

Onlangs werd op de IFA-2016 in Berlijn, met enige tamtam bekend gemaakt dat in de Bondsrepubliek Duitsland inmiddels bijna 5 miljoen huishoudens de beschikking hebben over een DAB+ radiotoestel. Dat klinkt heel erg mooi, de praktijk is een ietwat weerbarstiger.

Het is natuurlijk prachtig om te melden dat er inmiddels zoveel huishoudens met DAB+ radio’s zijn, maar de vraag is: waar luisteren de mensen in die huishoudens dan naar? Ik ben net terug van een vakantie in Denemarken, en dat betekende 1x de route Nieuwerschans – Oldenburg – Bremen – Hamburg – Neumunster – Flensburg, en 1x dezelfde route in de omgekeerde volgorde. Het beeld voor DAB+ was ronduit ontluisterend.

De zenders die nog het meest constant aanwezig waren, waren Deutschlandfunk, Deutschlandradio en DRWissen, maar zeker niet voor 100%. De afgelegde weg voert helemaal door het verzorgingsgebied van de NDR, maar wie hier een optimale dekking verwacht komt zwaar bedrogen uit, met als dieptepunt de omgeving van Oldenburg: hier vallen de NDR zenders vaak uit de lijst met beschikbare stations, waar dan wel weer tegenover staat dat Radio Bremen hier goed vertegenwoordigd is. Aan de westkant van Oldenburg is trouwens een geheel andere lijst van DAB+ zenders beschikbaar, dan aan de oostkant. Opmerkelijk! (Delen) van Hamburg zijn een relatieve oase voor de DAB+ radio.

En zo gaat het eigenlijk de hele weg door. Soms zijn er 6 kanalen beschikbaar, soms wel 12. Veel bijzonders is het niet. Vooral het ontbreken van continuïteit valt zo op.
Op doorreis is de file-informatie bijzonder belangrijk, niet in de laatste plaats vanwege de eeuwige ellende rondom de Elbe-tunnel in Hamburg, en de tot en met 2018 durende verkeersinfarcten op de Duitse A7 tussen Hamburg en Neumunster. De meest actuele stations daarvoor zijn FFN (Nedersaksen) en RSH (Schleswig-Holstein). Ik heb het opgegeven, en ben weer naar de ouderwetse FM gegaan.

Zowel op de heen- als de terugreis gloort er aan de grenzen van de Bondsrepubliek hoop: in Denemarken zijn daar alle kanalen van Danmarks Radio, Radio 24syv en de grote commerciële stations, zonder onderbreking te ontvangen. 
Op de terugreis is daar Nederland, met haar overvloed aan DAB+ stations, en op een hele kleine hapering op de Afsluitdijk na, zijn alle stations continue beschikbaar. Dan ga je je opeens beseffen hoe mooi en goed het hier geregeld is.

Terug naar het begin: groot gejubel op de IFA-2016 over de hoeveelheid huishoudens in de Bondsrepubliek Duitsland met DAB+ radio’s. Dat klinkt mooi, maar nu het aanbod nog. Dat aanbod is in Nedersaksen en Schleswig-Holstein ronduit bedroevend. Of komt zo’n constatering omdat wij in Nederland zo verschrikkelijk verwend zijn?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*