Blog Martin van Doren: “Allouis”

En weer gaat met de jaarwisseling een radiostation uit de lucht; het begint een slechte traditie te worden. France Inter zal na 31 december niet meer te horen zijn via de langegolfzender in Allouis, op 162 kHz Toch is het misschien niet het einde van het zendstation.

France Inter zendt vanuit Allouis uit, met een vermogen van 2000 kWatt. Daarmee komt de zender goed door in een groot gedeelte van west Europa en Noord Afrika, maar…: daar hangt wel een prijskaartje aan. De energierekening is torenhoog. Die rekening is één van de redenen waarom France Inter met de zender stopt (en doorgaat op de FM en digitale verspreiding)

Het zendstation Allouis zal echter misschien niet helemaal zwijgen vanaf 01 januari. Andere radiostations krijgen de mogelijkheid om gebruik te gaan maken van de zender, maar ook die potentiële kandidaten lopen tegen die hoge energierekening aan. Hoe reëel is die optie?

Overigens: “Allouis” heeft ook nog een functie als “time-signal station”, voor onder andere radio-gestuurde klokken, en die zal behouden blijven (maar dat kan met een aanzienlijk kleiner zendvermogen). Dan kom je op internet opeens terecht in verhalen over “carrier-frequencies” en “de vijfde spiegel-frequentie van de zender Allouis”. Laat ik mij daar maar verre van houden, en volstaan met: Allouis heeft ook een “time-signal station” functie.

In het verleden heeft “Allouis” Nederland en België dwars gezeten. In de jaren 70 van de vorige eeuw waren er plannen om een radiozender op te zetten, onder de naam: Radio Delta. Het zou een samenwerking moeten worden tussen België en Nederland. Het station zou moeten gaan uitzenden op 173 kHz (voor de puristen: Allouis zat toen op 164 kHz), en op de middengolf 1512 kHz Het station kwam niet in de lucht, mede (maar zeker niet als enige reden) omdat er geen plek gevonden kon worden voor de bouw van een zendstation voor de langegolfzender in Nederland. Kootwijk en een plek voor de Zeeuwse kust waren opties.

De radioconferentie van 1975 in Geneve betekende het definitieve einde van de plannen. De Nederlands-Belgische zender zou opschuiven naar 171 kHz, Allouis naar 162 kHz. Frankrijk begon eisen te stellen (en kreeg daarin haar gelijk) aan het zenddiagram van Radio Delta, en wel in die zin, dat het zendvermogen naar het zuiden toe volledig afgeschermd zou moeten worden; dit om storing voor Allouis te voorkomen. Het bereik van Radio Delta zou minimaal worden, en de stekker ging eruit. De BRT (inmiddels VRT) besloot toen om de 1512 kHz middengolfzender zelf in gebruik te nemen. Er schijnen nog wel pogingen ondernomen te zijn, om toch nog een radiozender vanuit Nederland op de 171 kHz in de lucht te krijgen, maar wat daar ook van waar is: het bleef stil op die frequentie.

En nu wordt het weer een stuk stiller op de langegolf. Nog een handje vol zenders die naar Frankrijk uitzenden, de BBC en de RTE. Voor hoe lang nog?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*