Blog Koos Postema: ‘December: daar komen de jaaroverzichten’

Ze zijn er in Hilversum al weken mee bezig: jaaroverzichten 2016 maken. Het leukste karwei? Het sportjaar via vele fragmenten tot een smakelijke taart monteren. Een stuk moeilijker is het om de zo dichtbij gekomen terreur en de wrede oorlogshandelingen in het Midden-Oosten weer te geven. De natuurrampen mochten er in het afgelopen jaar trouwens ook weer zijn en klimaatverandering wordt nog maar moeizaam bestreden. Op de sport na is het voor de samenstellers geen klus om vrolijk van te worden, zo’n jaaroverzicht.

In het begin van de jaren 80 verzon Jef Rademakers een ander programma waarin een heel jaar aan de kijkers voorbij trok. Dat werd een avondvullend jaaroverzicht. Live vanuit een grote studio waarin ook indien nodig decorstukken stonden opgesteld. Twee presentatoren liepen van plek naar plek om mensen die in het afgelopen jaar flink in het nieuws waren geweest te interviewen. Die twee wandelende, soms zittende dan weer staande interviewers waren Maartje van Wegen en ondergetekende.

Zo herinner ik mij de volgende uitzending met de volgende gasten. Het klassieke talent van dat jaar. Hij heette Wibi Soerjadi en was heel verlegen. De curieuze sportman van dat jaar; wereldkampioen dammen Jannes van der wal. De pittige zanggroep de Dolly Dots braken het record stampvolle zalen. Amsterdamse krakers legden nog een keer uit waarom ze huizen in bezit namen. Politicus Hans van Mierlo verklaarde het wereldgebeuren uit dat jaar. Opmerkelijke doden werden herdacht door een fraaie camerabeweging langs hun foto’s waarbij geen tekst werd gesproken. Je zag hun namen en hoorde prachtige muziek. En bij dat woord muziek schiet me te binnen dat die verlegen Wibi ontroerend mooi Chopin speelde.

Lengte van dat jaaroverzicht? De gehele avond. Ik geloof dat we het twee achtereenvolgende jaren uitzonden, waarna de televisie weer terug naar de vertrouwde overzichten ging. Ook mooi natuurlijk. En belangrijk.

Ik wens u een goed 2017. Misschien valt het mee.

Koos Postema

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*