Blog Jan Slagter: Veilig werken

Het rapport van de commissie Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroepen heeft veel stof doen opwaaien. Dat ik publiekelijk meedeelde de signalen niet te herkennen voor de organisatie waarvoor ik verantwoordelijk ben, is wel uitgelegd alsof ik de bevindingen van de commissie zou bagatelliseren. Dat is geenszins het geval.

Ik vind ook dat de mensen die nog steeds lichamelijke en psychische klachten ondervinden hulp moeten krijgen. Maar een feit is dat bij de externe vertrouwenspersoon van Omroep MAX zich in 2023 niemand heeft gemeld op het gebied van discriminatie, (seksuele) intimidatie, agressie, pesten of integriteit. Bij MAX doen we er alles aan om een veilige werkomgeving te hebben en te houden. Daarom hebben we ook meegewerkt aan het plan van aanpak van de NPO en de omroepen met tal van verbeterpunten. Het risico bestaat dat dit plan een ‘papieren tijger’ wordt met een commissie zus en een commissie zo. De cultuuromslag moet echt op de werkvloer plaatsvinden, in de hoofden van de leidinggevenden en medewerkers. Het zou heel normaal moeten zijn dat je, zodra je voelt dat je onheus bejegend wordt, daar direct iets van kan zeggen. Daarom sta ik ook achter het afbouwen van tijdelijke contracten van medewerkers zodat iemand zich vrij voelt iets te zeggen en niet bang hoeft te zijn geen werk meer te hebben. Iedereen heeft recht op een veilige werkomgeving!

4 Comments

  1. Mooi Jan. Dat u trots bent op je omroep is terecht.
    Toch is het (achteraf) gek dat u voor dat het rapport gepresenteerd werd ( wat heel lang duurde) al op kwam voor Matthijs van Niewkerk. Als het aan u lag had hij van u een contract gehad voor onbepaalde tijd.

  2. Als ik Jan was zou ik mij juist flink zorgen maken dat de vertrouwenspersoon geen meldingen gekregen heeft. Daar waar mensen samenwerken gebeuren nou eenmaal niet leuke dingen. Lijkt mij dat dit eerder een signaal is dat medewerkers zich niet durven te melden, zou ik nou niet trots op zijn.

  3. Het is te hopen voor Jan Slagter dat er níet over 20 jaar ’n man of vrouw opstaat die in 2024 meermalen met “hé schiet nou ‘ns op” of soortgelijke teksten is aangesproken !!!
    Sodemieter op en ga ’s héél gauw aan je werk !!!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*