Blog Jan Slagter: ‘Terug naar kijk-en luistergeld’

Bij een toekomstbestendige publieke omroep hoort een gezonde financiering. Daarom ben ik met de suggestie gekomen om het kijk- en luistergeld opnieuw in te voeren.

In 2000 is dat afgeschaft; sindsdien worden de programma’s van de publieke omroep uit belastingopbrengsten betaald. Op het laatst haalde de Dienst Omroepbijdragen ruim 190 gulden per huishouden per jaar op. Ter compensatie van de afschaffing werd het tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting destijds verhoogd met 1,1 procentpunt. Van de inkomsten die bij het ministerie van Financiën binnenkomen, bepaalt het kabinet hoeveel geld naar de publieke omroep gaat. Een melkkoe-constructie, want de opbrengsten van de belastinginning zijn veel hoger dan de jaarlijkse afdracht aan de publieke omroep! Mijn idee: eerst het geld van de belastingbijdrage volledig terug naar de burger en deze dan individueel mee laten betalen aan de publieke omroep. Zeker niet dubbel betalen dus! In veel Europese landen doen ze dit ook.

Ik denk aan een jaarlijkse bijdrage per huishouden van zo’n 80 á 90 euro. Maar dan is ook alles gratis te zien, inclusief NPO Start Plus. Door het kijk- en luistergeld weer in te voeren, zijn we minder afhankelijk van reclamegelden en voelt het publiek zich meer verbonden met de programma’s die we van dat geld maken. Het is ook een veel zuiverder vorm van financiering, want dan kan en hoeft de politiek zich ook niet meer te bemoeien met wat voor programma’s we uitzenden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*