Blog Jan Slagter: ‘Monument voor een strijder’

De datum 6 juli 2021 is in mijn geheugen gegrift; de dag dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries hartje Amsterdam werd neergescho- ten. Negen dagen later overleed hij aan zijn verwondingen. De traumatische gebeurtenis schokte het hele land. Na de moord kreeg de hoofdstad veel verzoeken om Peter en zijn gedachtegoed op een blijvende manier te eren.

De ge-meente vroeg, samen met zijn familie, de inwoners van Nederland mee te denken over wat het monument zou moeten uitstralen. Velen hebben gereageerd en een woord gekozen dat past bij Peter. En die woorden inspireerden kunstenaar Rini Hurkmans tot het maken van ‘Tegen alle stromen in’, dat 15 juli op het Leidseplein wordt onthuld. Tegen alle stromen in, met woord en daad, kwam Peter op voor mensen die klem kwamen te zitten tussen recht en onrecht. Het herdenkingsmonu- ment draagt onder meer de waarden rechtvaardigheid en strijdvaardigheid uit, een boodschap waarin velen zich nu en in de toekomst zullen herkennen.

MAX eert op 15 en 18 juli in drie uitzendingen de vermoorde misdaadverslaggever: de live onthulling van het monument in aanwezigheid van onder andere de familie van Peter en burgemeester Femke Halsema, een speciale uitzending van ‘Tijd voor MAX’ waarin Dionne Stax en ik met gasten terugkijken op het leven van Peter en een documentaire over de totstandkoming van het monument. We zullen Peter en waar hij voor stond nooit vergeten.

4 Comments

 1. We mogen niet reageren onder de bericht over Akwasi en Omroep Zwart. Waarom de omroep niet groeit en niet gaat groeien heeft een aantal redenen.

  1) Akwasi zelf door zijn gedrag en uitspraken uit het verleden. Wil de omroep nog een kansje maken om te slagen, zet Akwasi uit je bedrijf.
  2) De echte achterban van de omroep kijk niet tot nauwelijks naar de NPO. De mensen (en deug bn’rs) die lid zijn geworden zijn dit geworden om de verkeerde redenen. Niet om het kijken van de programma’s of om de omroep verder te blijven steunen. (dit laatste geld bijna voor alle omroepen in deze tijd)
  3) De omroep valt te weinig op binnen het geheel van het omroepbestel. Dat de mensen kijken is puur toeval als ze eens lang NPO3 zappen en blijven hangen. Wat bijna nooit gebeurd bij deze zender.

  Het bestel moet drastisch op de schop. Het omroep systeem stamt uit de tijd van de verzuiling. Die is van heel lang geleden en dus is het omroepsysteem volledig achterhaald. We moeten ophouden met iedereen in hokjes plaatsen en een etiket opplakken. Geen aparte clubjes, iedereen is gelijk en vindt andere dingen belangrijk en leuk. Daar hoeven geen aparte omroepclubjes voor in stand gehouden te worden.

  Dit systeem kost ook nog eens heel veel geld en de NPO moet bezuinigen. Om te beginnen maar eens de kleine omroepjes van de laatste jaren afschaffen. Het slaat echt nergens op dat deze zijn toegelaten. Daarmee bedoel ik Zwart, ON, PowNed en WNL.

  Ook niet spel macht bij de NPO leggen. Een nieuwe publieke onafhankelijke publieke omroep oprichten. Net als wat men eind vorige eeuw in België gedaan heeft.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*