Blog Jan Slagter: ‘Hij komt!’

Ook dit jaar gaan we weer het supergezellige Zapp Sinterklaasfeest organiseren. En met de rechtszaak tegen de ‘blokkeerfriezen’ in het achterhoofd spreek ik uit de grond van mijn hart de hoop uit, dat de kinderen een leuk feest kunnen vieren. Daar heeft ieder kind recht op. Alle discussies die gevoerd worden tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet gaan over de hoofden van de kinderen en dat is natuurlijk nooit goed. Die hebben daar helemaal geen boodschap aan. Ze willen gewoon de Sint verwelkomen, liedjes zingen en hun schoen zetten.

De kinderen dreigen de dupe te worden van de felheid van de discussie, die vorig jaar is ontaard in activisme. Protesteren is een recht in Nederland, maar laten we voorkomen dat de kinderen die straks bij de Jaarbeurs aankomen, terechtkomen in een haag van anti- en pro-Zwarte Pieten. Laat ze lekker feest vieren! Laten we vooral doorgaan met discussiëren, maar niet daar bij dat kinderfeest.

Overigens zendt MAX op zondag 18 november om 19.15 uur op NPO 2 een speciale aflevering van ‘Nederland op film’ uit, gepresenteerd door Richard Groenendijk. Aan de hand van de beelden die amateurfilmers maakten tijdens de sinterklaasviering thuis en tijdens de intocht van de Sint en zijn Pieten, wordt het verhaal van de viering van het feest in Nederland verteld. Het huiselijke geluk spat af van de Super-8 en 16-mm films. Ondertussen veranderde er veel in de loop der tijd: de rollen die Sint en Piet vervullen, de uitbundigheid van het feest, de manier waarop het feest wordt gevierd en hoe pakjesavond de standaard werd. Alle aspecten komen aan bod, kijken dus.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*