Blog Jan Slagter: ‘Graven in een schatkamer’

Heeft u ‘m nog op zolder liggen: zo’n camera voor 8- of 16mm-films en talloze dozen en blikjes met opschriften als ‘verjaardag Dirk (3)’ of ‘vakantie Spanje 1961’? Was (of bent) u een van die vele duizenden amateurfilmers die ons land rijk is?

Met elkaar hebben ze vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw duizenden uren filmmateriaal geproduceerd, die bij elkaar het verhaal van ons land in de twintigste eeuw vertellen. Uit al dat materiaal is met waar monnikenwerk een unieke documentaireserie samengesteld, die MAX op zes woensdag­avonden uitzendt (vanaf 7 februari om 21.25 uur op NPO 2): ‘Nederland op film’.

De presentatie is in handen van cabaretier Richard Groenendijk. De amateurbeelden vormen iedere aflevering een nieuw thema: ‘Feest!’, ‘Hollandse huishoudens’, ‘Vakantie!’, ‘Verenigingsleven’, ‘Werk’ en ‘Hollandse helden’. Zo zien we een bruiloft uit de jaren 30 en is te zien hoe men vroeger op vakantie ging. Unieke beelden van het dagelijkse leven van onze (groot)ouders met een intieme en bijzondere sfeer. Ook de makers en de mensen die op de beelden te zien zijn, komen aan het woord. Zo vormt ‘Nederland op film’ een prachtig document met een bijzondere historische waarde. Van harte aanbevolen!

Bron: Max Magazine

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*