Blog Jan Emous: ‘Publieke muziek.’

Amerika, vorig jaar, in de aanloop naar de verkiezingen. Ik ben zes maanden in Maryland om daar op verzoek van een Amerikaanse uitgeverij een online radiostation te starten. Dagelijks luister ik in de auto naar allerlei stations. Ik blijf bij één programma hangen. Een zeer langzaam en bedachtzaam formulerende talkshow-host, hoorbaar ver in de zeventig, kondigt een forumdiscussie aan. En ik blijf luisteren.

Als je de Nederlandse publieke radio aanzet, is de kans buitengewoon groot dat je muziek geserveerd krijgt. Op vier van de vijf zenders bepaalt muziek de toon. Ik vraag me af waar dat goed voor is. Muziek is tegenwoordig alom verkrijgbaar via honderdduizend digitale kanalen. Informatie ook, maar juist als het daarom gaat, wil ik graag goed en door experts bijgepraat en eventueel gedoceerd worden.

Dat doet onze publieke radio onvoldoende. Er wordt heus nog wel wat moois uitgezonden, maar bij voorkeur ’s avonds of in het holst van de nacht. Nu wordt alles zo’n beetje uitgesmeerd over vijf zenders, waardoor je soms een en hetzelfde onderwerp op drie kanalen in drie minuten langs hoort zoeven. Zonde.

Jan Emous

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*