Blog Erik de Zwart: ‘Tot ver in de jaren ‘90 was radiomaken een handmatig beroep’

Deze zomer heb ik een paar bijzondere schepen zien langskomen op de Middellandse zee. Een daarvan was een megagroot privé-zeilschip met enorme masten – en daar zie ik dan toch snel een zendschip in.

Ik realiseerde me dat er heel veel is veranderd in de afgelopen veertig jaar. Toen ik dj was bij Radio Caroline, begon de dag om iets voor zeven met het starten van de dieselgenerator op het achterdek. Dan liep ik naar het voorschip en zette de 50 kilowatt-middengolfzender aan. Aan de zenderruimte grensde de studio, waarin ik plaatsnam om de eerste klanken van een nieuwe dag de ether in te slingeren.

Met grammofoonplaten en zogenaamde carts, een soort cassettes met een eindeloos bandje erin. Zo kon je de steeds terugkerende jingles en reclames makkelijker afspelen. Tot ver in de jaren negentig was radiomaken een handmatig beroep. Wat gaat het nu dan makkelijk! In de computer staan de hits, jingles en reclames voor je klaar; je hoeft ze alleen maar te starten met een knopje op het mengpaneel. En wat voor muziek draaiden we dan in 1979 op Radio Caroline? Nou, deze nummer 1-hit bijvoorbeeld: I Was Made For Loving You van KISS.

Eriks Hitdossier verschijnt wekelijks in Veronica Magazine.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*