Blog Erik de Zwart: ‘Het IJzeren Gordijn’

Als je vóór 1980 geboren bent, weet je misschien nog wel iets van het IJzeren Gordijn. Feitelijk was het de scheiding tussen het communistische Rusland en z’n vazalstaten en het kapitalistische westen.

Als jonge jongen wilde ik het toch een keer van dichtbij zien. Waren al die verhalen over arme mensen waar? Dat je twintig jaar op een auto moest wachten? Dat het geld dat je had eigenlijk niets waard was? En dat er op elke hoek van de straat een (geheim) agent stond? In 1985 ging ik met mijn, helaas te vroeg overleden, vriend en collega Jeroen Soer naar West-Berlijn om de Fun-kausstellung te bezoeken, een giga-electronicabeurs.

We wilden via Oost-Berlijn naar Polen, Praag en daarna weer naar het westen. Ik reed toen in een BMW met allerlei accessoires die de auto een voor die tijd uitermate snelle uitstraling gaven. Inclusief een afstandsbediening om de wagen te openen met het bekende bliep-bliep-geluid. Alle verhalen over het oosten bleken waar en ik heb menig Oost-Europeaan de stuipen op het lijf gejaagd met die auto. Gelukkig voor hen veranderde alles in 1989. Wind of Change van de Scorpions gaat daarover en stond op nummer 1 in 1991.

Eriks Hitsdossier verschijnt wekelijks in Veronica Magazine

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*