Blog Erik de Zwart: ‘De Vogeltjesdans’

Sommige platen weten het enorm lang vol te houden in de Top 40. Pharrell Williams bijvoorbeeld brak in 2013 alle records door met Happy 49 weken in de énige, échte te staan.

Opvallend is dat de levensduur van hits de laatste jaren ineens is toegenomen: kijk maar eens op de website van de Top 40 bij de Bijzondere Lijsten. Onder de langst genoteerde platen kom je een paar nummers uit de begintijd van de Top 40 tegen, maar verder vooral redelijk recent materiaal. En nauwelijks iets uit de eighties en nineties. Er is één uitzondering die ik wil uitlichten. Een nummer waarover het verhaal gaat dat de Belgische componist, die het op zijn beurt ‘geleend’ had van een Zwitser, het wilde laten horen aan een bekende Nederlandse platenbaas.

Maar die zat net in het Zuid-Franse Cannes op een terras met een wijntje erbij van de zon te genieten en had geen zin om naar het opgestuurde cassettebandje te luisteren. Tja, toen ging Johnny Hoes ermee vandoor en moesten wij 29 weken lang luisteren naar… De Vogeltjesdans! Met als hoogste positie een bescheiden nummer 8 in 1980. De laatste keer dat Lex Harding het nummer draaide in de Top 40, had ik het wat voor hem ingekort: tot vijftien seconden. Meer dan zat om het dansje op te doen.

Eriks Hitdossier verschijnt wekelijks in Veronica Magazine.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*