39 jaar terug: Muzikale samenwerking tussen omroepen

In de gelegenheidsband ‘De Gooische Compagnie’ speelden medewerkers van diverse omroepen een deuntje mee. In 1977 traden ze op in een TROS tv-programma ‘Music all in’ van Pim Jacobs.

De Gooische Compagnie werd opgericht in de zomer van 1975 door Dick de Winter, drummer en producer van het radioprogramma SESJUN.
Ferry Maat was de eerste pianist en NOS omroeper Pim Gras speelde alt en baritonsax. De andere leden waren Paul van Schaik op klarinet en tenorsax en Wim van Schaik op trombone, respectievelijk radiomaker bij de AVRO en TV regisseur bij de NCRV. Er waren nog twee trombonisten, te weten, TROS TV regisseur Massimo Götz en hoofd radio van de TROS, Piet Daalhuisen, die naast ventieltrombone ook de trompet hanteerde. De bassist van het 8-koppige gezelschap was Reinout Weidema, radioproducer bij de AVRO.
In de loop van die veertig jaar hebben vele prominenten van radio en televisie het orkest bemand. Zangeres Meta de Vries maar liefst 38 jaar. Drummer Edvard Niessing, toen presentator bij KRO radio, nam twee maal afscheid ensemble. Trompettisten waren er vele: Paul Poulissen, Jan Kelder, Huug den Ouden, Bert Grijsen, Koos van der Hout, Willem Ouwerkerk, Andries Faber en Jan van der Scheer. Bassist Wim Essed speelde ruim 20 jaar in het gezelschap, evenals bastrombonist Jim van der Valk Bouwma.
In de loop der jaren werden vele nieuwe arrangementen aangeleverd o.a. door. Jerry van Rooyen, die na Wibo van der Linden de vibrafoon hanteerde, en het orkest enkele jaren leidde.

Pianist Ferry Maat nam na een seizoen afscheid en Cees Schrama volgde hem op en is nog steeds actief, na Jerry nu ook als orkestleider. In de loop der jaren hebben ook twee gitaristen het orkest bevolkt, TROS directeur Cees Baay was de eerste en AVRO radiomaker Dick Poons de laatste.
Ook slagwerkers kwamen en gingen. Na Dick de Winter kwam KRO radiopresentator Edvard Niessing en toen hij vertrok arriveerde Leo de Ruiter, bekend van het “Zwarte Gat” bij VERONICA. Edvard kwam weer terug als percussionist naast drummer Leo, en toen Leo vertrok nam hij voor de tweede keer plaats achter het drumstel.

De huidige bezetting bestaat uit: Harry Sevenstern trompet, Wim van Schaik, Paul van Egmond, en Erik van Lier trombone, Paul van Schaik tenorsax, Lodewijk Bouwens vibrafoon, Leendert de Heer bas en Edvard Niessing slagwerk. Marjoleine Leene is de zangeres die uiteindelijk de onvergetelijke Meta de Vries opvolgde. Vorig jaar nam Cees Schrama afscheid van de band en sindsdien is het stil rondom De Gooische Companie.

Formatie 1977
Paul van Schaik – Tenor sax, Clarinet
Pim Gras – Baritone sax
Paul Poulissen – Flugelhorn
Wim van Schaik – Trombone
Massimo Götz – Trombone
Dick de Winter – Drums
Reinout Weidema – Bass Guitar
Wibo van der Linden – Vibes
Ferry Maat – Piano
Muziek was van Rogier van Otterloo
Programma productie en regie was in handen van Ralph Inbar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*