Blog Bart Bredius: “De duivel is binnen!”

Het is onrustig bij de publieke radio. Het gaat niet goed met 3FM, daarover wordt genoeg gespeculeerd en geanalyseerd via alle mogelijke kanalen. Maar ook bij NPO radio 2 enkele opmerkelijk ontwikkelingen.

 

Meest opzienbarend wel is de komst van Ruud de Wild vanaf januari op die zender, vorige week maandag werd dit officieel bevestigd door de NPO. Gijs Staverman had in zijn middagprogramma op 2 een telefonisch interview met zijn aanstaande collega, waarin Ruud aangaf wat de plannen zijn bij de terugkeer op het publieke nest. Door de komst van de Wild wordt Wouter van de Goes in de programmering gedwongen een plaatsje op te schuiven. Ruud gaat op “drive time” de antenne op van 16.00 – 18.00 uur.

In het NOS Journaal van 2 uur op NPO radio 2 was dit het openingsbericht, voorgelezen door nieuwslezer Matijn Nijhuis, aan het begin van het programma van Rob Stenders. Rob heeft zo zijn eigen visie op de komst van Ruud. “De duivel is binnen, hoedt U!” riep Rob dwars door het NOS nieuws heen. Een van de argumenten van Ruud om weer terug te keren bij de publieke omroep, zo ging Matijn verder, was dat hij de muziek zo miste. “…Tuurlijk!” reageerde Rob weer door het bericht heen, met een venijnig lachje aansluitend.
 
Een DJ op een muziekzender heeft 2 wapens om zich openlijk of minder opvallend te reageren op gebeurtenissen die hem bezighouden. De microfoon is het eerste en de muziek het tweede wapen. Na het nieuws op die maandagmiddag volgde de reclame. Een beetje radioanalist is dan benieuwd welke plaat gedraaid gaat worden als uuropener. “Sympathy for the Devil” had een mooie keuze kunnen zijn, ter relativering.  Maar het wapen was dubbelloops geladen; “Backstabbers” van de O’jays werd het. Met een eerste regel die weinig te raden overlaat over Rob’s visie op de gang van zaken bij NPO radio 2. “What they do, they smile in your face, everytime they wanna take your place”. En de volgende plaat was “Fuck You” van Cee Lo Green.
 
De stellingen zijn betrokken, dat wordt nog wat de 1e week in januari. De Wild begint zijn programma aansluitend op Stender’s Platenbonanza om 16.00 uur, dat moment delen zij voor enige tijd de radio 2 studio. We zijn nu al benieuwd naar de eerste plaat van Ruud even na 16.00, of de laatste van Rob tegen 16.00 uur. Gerard Ekdom zou dit alles overziend beschouwend afsluiten met zijn one-liner: “…tot die tijd een spannend muziekje…”.
 
Bart Bredius (Radioanalist Hilversum) 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*