Blog Agnes Dijker: ‘Zaterdagavond programmering: Wat? Niet weer a.u.b.!’

Zaterdag zette de herfst echt in, de klok is weer terugggezet naar de normale tijd, de eerste herfststorm kondigde zich aan en een nieuwe zaterdagavondprogrammering op de Nederlandse TV met opvallend veel ‘amusement personality shows’.

Een avondje lineair kijken ging om 20:00 uur vol verwachting van start met het circus, in Circus Gerschtanowitz van het echtpaar Renate en Winston Gerschtanowitz. Maar het lijkt meer te gaan om een talentenshow met toegevoegde varianten waar we al meer van hebben gezien op SBS6. Alleen het decor en het podium doet aan een circus denken. Steeds nemen twee tot drie deelnemers het tegen elkaar op met hun gezamenlijke talent (zoals voice-a-likes, mooiste spierenbundels, een duet met jezelf) om een geldbedrag te winnen dat wordt verdeeld tussen de kandidaten, bepaald door het publiek dat stemt voor de beste. De bedragen worden getoond en de kandidaten moeten gaan staan bij het bedrag dat zij denken dat het publiek voor ze heeft bepaald. Alleen als het juist is, winnen ze dat bedrag.

Niet zoveel nieuws onder de zon, dus gezapt naar RTL4 waar Linda de Mol’s terug-in-de-tijd show Oh, wat een Jaar! ook is gestart om 20:00 uur. Hierin zijn twee gast BN-ers gekoppeld aan teamcaptains Jeroen van Koningsbrugge en Ruben Nicolai en zij nemen het op tegen elkaar om een bedrag in guldens te winnen. Iedereen op het podium is gekleed zoals in het betreffende jaar van de aflevering (1965) gebruikelijk was, het decor is ook terug-in-de-tijd en de vragen gaan over dat jaar. Ruben en Jeroen proberen elkaar af te troeven met hun grappen en opmerkingen.

Het laatste deel kijk ik uit en blijf bij RTL4 hangen voor de nieuwe personality show &Chantal. Chantal Jansen start met wat grappige opmerkingen vergelijkbaar met een late night show (over hoe vrouwen plassen op openbare toiletten) en ontvangt dan het team van de Lama’s, o.a. Jeroen van Koningsbrugge en Ruben Nicolai. Wat? Eén keer is genoeg op een avond!

Ik zap snel naar de volgende zender RTL5, maar in De grote Improvisatieshow (21:00 uur gestart) kom ik Ruben Nicolai weer tegen, nu samen met Tijl Beckand en Ruben van der Meer. Wat? Niet weer a.u.b.! Dus weg van RTL5. Op NPO1 val ik in de halve finale van de quiz show Het beste brein van Nederland gestart om 20:30 uur. Het is de Nederlandse versie van Deutschlands klügste, gepresenteerd door Art Rooijakkers. Even meedenken met de moeilijke vragen, en aan het eind is duidelijk dat in de finale volgende week twee vrouwen het tegen elkaar gaan opnemen als de meest intelligente Nederlander.

Nog even terug naar RTL5 waar inmiddels Echt waar?! (21:55 uur) is begonnen, een improvisatie show met spel. Maar hier kom ik weer twee BN-ers tegen die ik in het vorige RTL5 programma ook al zag: Tijl Beckand en Ruben van der Meer. Wat? Nee toch! Gezapt naar RTL4 waar in &Chantal twee gasten zijn aangeschoven op de bank: Gloria en Emilio Estefan n.a.v. de nieuwe musical. Zij spelen een spel met het publiek. Als ze ‘geraakt’ zijn stellen ze een vraag aan de Lama’s. Meteen hierna start om 22:30 uur de herhaling van personality show Van der Vorst ziet sterren op RTL4. In de aankondiging zie ik dat presentator Peter van der Vorst op bezoek gaat bij turnatleet Yuri van Gelder, en daarna in Miami bij Gloria en Emilio Estefan. Wat? Die heb ik al gezien, niet weer a.u.b.!

Voor zo’n powerplay van amusementshows op zaterdagavond blijkt de Nederlandse televisiemarkt te klein; teveel dezelfde mensen op dezelfde avond. Het herfstige amusement irriteert eerder dan dat het verrast. Hopenlijk zien we in de lenteprogrammering meer frisse vernieuwing.

Agnes Dijker KlapperCom Consultancy

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*