Betere ontvangst NPO-radiozenders door nieuwe DAB+ zendlocaties

De publieke radiozenders zijn vanaf 1 september nog beter te ontvangen via DAB+. Er komen vijftien DAB+ zendlocaties bij, waarmee onder meer de ontvangst op de Waddeneilanden, de Zuid-Hollandse eilanden en de aangrenzende Zeeuwse eilanden verbetert.

DAB+ is de digitale opvolger van FM. Op DAB+ zijn alle negen NPO-radiozenders te ontvangen. Steeds meer Nederlanders maken gebruik van digitale radio. Sinds eind 2020 krijgen nieuwe auto’s verplicht een digitale ontvanger ingebouwd. DAB+ zorgt voor meer keuze in zenders en een betere geluidskwaliteit. Broadcast Partners wordt op 1 september de leverancier van het DAB+ netwerk van de NPO. Vanaf die datum wordt het zenderpark voor de NPO uitgebreid naar een totaal van 61 zendlocaties.

“We zien dat steeds meer luisteraars een DAB+ radio gebruiken om naar de publieke zenders te luisteren. Onze ontvangst kan op sommige plekken worden verbeterd, zoals op de Waddeneilanden, de Zuid-Hollandse eilanden en de aangrenzende Zeeuwse eilanden. We willen er als publieke omroep voor iedereen zijn”, zegt Jurre Bosman, directeur Audio NPO. “Met het nieuwe zenderpark verwachten we dat nog meer luisteraars kunnen genieten van de voordelen van digitaal luisteren. De komende jaren blijven we uiteraard ook op FM uitzenden met vier van onze zenders. DAB+ heeft als groot voordeel dat we meer zenders kunnen distribueren, zoals NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Soul & Jazz en NPO Sterren NL.” 

Op dit moment is de exploitatie van het DAB+ netwerk van de NPO-radiozenders in handen van KPN. Tijdens de omschakeling naar Broadcast Partners, in de nacht van donderdag 31 augustus op vrijdag 1 september, is de ontvangst van de zenders via DAB+ enige tijd onderbroken. De stations zijn dan wel te beluisteren via FM, kabel en/of internet.

Alle radiozenders van de publieke omroep zijn via DAB+ te ontvangen: NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Klassiek, NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Sterren NL, NPO Soul & Jazz en NPO KX.

12 Comments

 1. Als ik in Nijmegen over de spoorbrug de stad in rijd dan wisselt mijn DAB-radio naar een andere DAB-zender. Het geluid klinkt anders, doffer, en er zit een vertraging in. Dus ik hoor de laatste woorden van de presentator nog een keer. Een paar meter verderop springt ‘ie weer terug naar de oorspronkelijke zender maar mis ik dus weer een paar woorden.

  Ben ik nou de enige? Waarom lopen die zenders niet synchroon? En waarom klinkt het anders? Zou toch digitaal moeten zijn…

  Nou ben ik nooit een fan geweest van KPN, dus misschien gaat het beter met Broadcast Partners.

  • Je radio schakelt tussen DAB en FM, en daar zit tijdsverchil en Geluid verschil in.
   Er kan nooit verschil tussen DAB zenders zitten want die zijn gesynchroniseerd.

 2. Dab blijft een prutsysteem. het is alles of niks dus bij iets mindere ontvangst is het meteen niets. gooi er power op en gebruik dab voor landelijke zenders en maak max vier regionale netwerken ook met veel power

 3. Dus wat je zegt is dat het signaal van de ene zender achter een gebouw minder goed te ontvangen is en dus wegvalt waardoor m’n autoradio over springt naar een andere zender die verder weg staat maar toch net effe iets krachtiger is? En omdat ‘ie verder weg staat net iets later is door de afstand en de snelheid van het geluid? Maar het scheelt soms wel 5 seconden, dan moet die andere zender wel heel ver weg staan (plaats hier uw peinzende emoji)…

  En hoe zit het dan met het geluid zelf? Het mag toch niet doffer klinken? Het is toch digitaal? Juist vanwege het alles-of-niets-principe zou ik verwachten dat het altijd “alles” is. Of komt dat ook door de afstand?

  Ik begrijp het niet, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik ’t gewoon niet snap…

  • Beste Hein Willems
   kom graag bij je langs dan kan ik je het 1 en ander uitleggen over de radio dab/fm
   in je auto, En evt je radio beter instellen van geluid. laat maar weten zelf kom ik uit Zutphen.

 4. DAB+ is echt heel beroerd om te ontvangen in de auto valt het nog mee maar in huis en de schuur gewoon waardeloos. Is dit de vooruitgang? of net als alles in nederland veel geschreeuw en ondertussen wordt alles minder 🙂

 5. Daar zitten we nu echt op te wachten…. niet dus!
  Laten ze het netwerk van de commerciele zenders maar uitbreiden, die is veel interessanter !

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*