Bert Huisjes (WNL): Telegraaf is een van de bouwers van het publieke bestel

In een column meldt de omroepbaas dat dagblad De Telegraaf de fundamenten heeft gelegd voor het huidige publieke omroepbestel.

De Telegraaf ging de barricaden op. Zo werd Wakker Nederland (WNL) geboren, een omroep voor liberaal-conservatief Nederland.

Weinigen weten dit, maar De Telegraaf is een van de bouwers van het bestel. Deze krant hielp drie omroepen overeind. Al vanaf het prilste begin. De protestanten richtten een eigen omroep op in 1923 (NCRV), de katholieken volgden twee jaar later (KRO). In 1928 kwam De Telegraaf al in actie voor een niet-kerkelijke omroep: de ’algemene’ AVRO.

Daar bleef het niet bij. De Telegraaf corrigeerde voor de tweede maal het bestel. De linkse VARA werd te invloedrijk. De Telegraaf hielp in 1967 een nieuwe omroep op poten: de TROS, ook voor nuchtere hardwerkende lieden.

Lees het hele artikel op Telegraaf.nl

2 Comments

 1. Wat Bert er gemakshalve niet bij vermeld: de Telegraaf voerde actie (Bert noemt het ‘barricaden’) om een uitzendlicentie te krijgen. Telegraaf lezers werden via een goedkope hetze opgeroepen om toch maar lid te worden en het omroepbestel definitief te veranderen. Zonder overigens duidelijk te maken wat voor omroep de Telegraaf voor ogen had. Pure volksverlakkerij dus. Goedkope leugentjes om mensen te lokken. Pas nadat de uitzendlicentie verkregen was, werd er een missie uitgewerkt en opgeschreven. En wisten leden waarop ze hadden ingetekend. Maar ook het omroepbestel werd niet veranderd. WNL is onzichtbaar en beweegt zich in de marge. Het predikaat ‘rechts geluid’ is een slechte grap, want niet van toepassing. Mislukt dus, maar niet dat WNL zich vrijwillig terugtrekt, integendeel Huisjes doet net of hij het verschil maakt. Dream on.

 2. En Bert maakt nog meer “vergissingen”
  De Telegraaf was wel TROS minded, maar hielp niet de TROS op poten in 1967.
  Want 1967 moet 1966 zijn. De erste uitzending van de TROS op de radio was op 2 oktober 1966 en heette:
  “Daar zijn we dan” eerste radio uitzending TROS door Joop Landre.
  Joop legt de doelstelling van de TROS uit en de TROS heeft dan 60.000 leden. De aan- en afkondiging van het programma is van Hans van Zijl (broer van en toenmalige programmaleider radio)”

  Zo zit de tape met beschrijving in het TROS radio archief…(als het nog bestaat)
  Ik weet het want ik was er verantwoordelijk voor.
  Maar ja, toen was Bert er waarschijnlijk nog niet………

  Foei Bert !!!!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*