Belangrijke tips voor optimaal gebruik van je auto accu voor (media)werk

Voor veel (AV-media) professionals is een auto onmisbaar. Soms enkel als vervoersmiddel tussen thuis en kantoor, maar ook vaak als wezenlijk onderdeel van je werk. Veel AV-specialisten kennen hun werkmateriaal, zoals camera’s en verlichting door en door. Een belangrijk onderdeel wat wordt vergeten is de auto. Zeker als je als professional naar plekken moet buiten de kantoortijden of reikwijdte van het openbaar vervoer.  Als mediaprofessional hoef je ook niet een autoprofessional te zijn, maar als je de auto nodig hebt, dan wil je het liefst dat er geen problemen zijn.  Een van de meest voorkomende problemen met auto’s is een lege accu. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van een lege accu en wat het kost om een accu te vervangen

Hoe werkt een accu?
Een autoaccu is een van de belangrijkste onderdelen van een auto, maar ook eentje die vaak als eerste stuk gaat.. Het is essentieel voor het starten en laten draaien van de motor. De accu geeft de energie die nodig is om de motor aan te zetten en voorziet in de verdere elektrische energie die nodig is om de auto te laten werken.

De autoaccu bestaat uit twee hoofdcomponenten: zuur en lood. Deze twee componenten werken samen om elektrische energie op te slaan. Het zuur zorgt voor de opslag van de energie en het lood voor de overdracht. De accu is verbonden met de dynamo, de motor en de startmotor. De dynamo gebruikt de elektrische energie die wordt opgeslagen in de accu om de startmotor en de motor van energie te voorzien. Het opladen van de accu gebeurt wanneer de dynamo energie levert aan de accu. Dit gebeurt wanneer de motor draait. De dynamo is verbonden met de accu door middel van kabels. Deze kabels geleiden de elektrische stroom van de dynamo naar de accu om de accu op te laden 

Het is ook belangrijk om te weten hoe een autoaccu werkt als het gaat om het vervangen ervan. Als de accu helemaal leeg is, moet deze vervangen worden. Er zijn verschillende soorten accu’s, afhankelijk van het type auto dat je hebt. De meeste auto’s hebben een loodzuuraccu. Deze accu’s worden vervangen door een nieuwe loodzuuraccu. Maar er zijn ook andere soorten accu’s, zoals lood-calcium accu’s, lithium-ion accu’s en nikkel-cadmium accu’s. Een autoaccu is een belangrijk onderdeel van een auto en is essentieel voor het starten en laten draaien van de motor. Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om de accu goed te onderhouden. Als de accu helemaal leeg is, moet deze vervangen worden door de juiste accu voor de auto. Door deze informatie te kennen en te begrijpen, kun je de juiste keuze maken bij het vervangen van een autoaccu.

Lege accu
Een autoaccu wordt meestal leeg als gevolg van een lek. Dit kan worden veroorzaakt door een defecte elektrische verbinding of een kapotte of versleten accu. Als een accu langdurig leeg is, kan dit resulteren in een verminderde prestatie of zelfs een defect. Als je auto een lege accu heeft, moet je de oorzaak identificeren voordat je een nieuwe koopt.

Een lege autoaccu kan ook worden veroorzaakt door een aantal andere factoren. Soms blijven bepaalde systemen in de auto aanstaan, zelfs als de auto niet wordt gebruikt. Als u uw auto vaak korte tijd gebruikt, kan de accu leegraken omdat deze niet voldoende tijd heeft om op te laden.

Grote investering
Ook kan een lege accu worden veroorzaakt door slecht onderhoud, waaronder een te lage spanning of een te hoge spanning. Het vervangen van een accu kan een grote investering zijn. Als je een nieuwe accu koopt, moet je rekening houden met de levensduur, het koude-startvermogen, de capaciteit en de grootte van de accu. Afhankelijk van de grootte, levensduur en capaciteit kan het vervangen van een accu kosten variëren van €50 tot wel €200. Het is belangrijk om je auto regelmatig te onderhouden om ervoor te zorgen dat de accu in goede staat is. Controleer elke maand de spanning van de accu met een multimeter.

Schoonmaken
Ook is het belangrijk om de accu schoon te maken, zodat er geen corrosie optreedt. Als je een nieuwe accu koopt, moet je er rekening mee houden dat deze regelmatig moet worden opgeladen, en als je auto niet wordt gebruikt, moet je de accu ook regelmatig opladen. Als je auto een lege accu heeft, is het belangrijk om de oorzaak te identificeren voordat je een nieuwe koopt. Als je geen technische kennis hebt, kun je het beste contact opnemen met een erkend autodealer of een erkend reparateur. Zij kunnen je helpen bij het identificeren van de oorzaak van de lege accu en de juiste accu voor je auto kiezen.

Topconditie
Het is belangrijk om goed voor je auto te zorgen als je een auto nodig hebt voor je werk, zodat je zeker weet dat je auto zo soepel mogelijk zal functioneren. Door regelmatig te controleren of je auto een lege accu heeft, kun je ervoor zorgen dat je deze zo snel mogelijk kunt vervangen. Zo houd je je auto in topconditie, waardoor je auto niet alleen betrouwbaar is, maar ook veilig.

Bronnen:
https://www.autodoc.nl/info/waarom-loopt-een-auto-accu-leeg-en-wat-kost-het-om-hem-te-vervangen
https://www.anwb.nl/auto/onderhoud-en-reparatie/auto-onderdelen/accu