Bekendmaking genomineerden en uitreiking Zilveren Nipkowschijf en Reissmicrofoon 2020

Op woensdag 20 mei kiezen zowel de jury van de Zilveren Nipkowschijf als de jury van de Zilveren Reissmicrofoon hun drie kandidaten voor de prijzen van 2020. Alle genomineerden voor de prijzen voor de beste tv- en radioprogramma’s (of -makers) worden diezelfde avond bekendgemaakt.

Ook wordt dan duidelijk of er door de jury’s dit jaar speciale vermeldingen, een Ere-Zilveren Nipkowschijf of een Ere-Zilveren Reissmicrofoon worden toegekend.  

De Zilveren Nipkowschijf 2019 werd gewonnen door de VPRO-documentaireserie Stuk. Voor Jordy Season (VPRO) was er een speciale vermelding. Jeroen Pauw mocht een Ere Zilveren Nipkowschijf in ontvangst nemen. Felix Meurders ontving een Ere Zilveren Reissmicrofoon en Mieke van der Weij (Omroep Max) won de Zilveren Reissmicrofoon 2019.

Op donderdag 25 juni is het definitieve juryberaad en worden de uiteindelijke winnaars van de jaarlijkse prijzen gekozen. De prijsuitreiking vindt plaats in Het Ketelhuis te Amsterdam tijdens een bescheiden ceremonie die wordt gepresenteerd door Renate van der Bas (voorzitter van de stichting Nipkow) en Vincent Bijlo (juryvoorzitter Zilveren Reissmicrofoon). Deze uitreiking zal online worden gestreamd. Uiteraard worden tijdens de juryberaden en de uitreikingsceremonie de dan geldende corona voorschriften in acht genomen.

Over de Zilveren Nipkowschijf

De Zilveren Nipkowschijf is de oudste televisieprijs van Nederland, toegekend sinds 1961 door een jury bestaande uit Nederlandse mediajournalisten en tv-critici. De Jury van de Zilveren Nipkowschijf is samengesteld uit mediajournalisten en critici. Dit jaar is Renate van der Bas (Trouw) voor het eerst juryvoorzitter, de overige leden zijn Angela de Jong (AD), Arjen Fortuin (NRC), Bernice Breure (Telegraaf), Frank Heinen (Volkskrant), Hannah Stöve (Parool), Emma Curvers (Volkskrant), Maaike Bos (Trouw), Patricia Cortie (Telegraaf), Ron Vergouwen (NPO Radio 1), Walter van der Kooi (Groene Amsterdammer) en Wilfred Takken (NRC).

Over de Zilveren Reissmicrofoon

De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma of de beste radiomaker van het jaar werd voor het eerst uitgereikt in 1966. De jury van de Zilveren Reissmicrofoon bestaat uit radiorecensenten en mediajournalisten Edwin Wendt, Frederique de Jong, Jan Emous, Patrick Kicken, Roeland van Zeijst en juryvoorzitter Vincent Bijlo.

Met dank aan de sponsoren: Stichting VEVAM Fonds, Stichting Het Ketelhuis, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Lira Fonds en NLZiet.nl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*