Befaamde technici Wisseloord Studios verhuizen naar studio New York

Mede door hen staan de ooit zo legendarische Wisseloord Studio’s weer op de kaart. Maar na bijna negen jaar vertrekken Ronald Prent (62) en Darcy Proper (50) naar de staat New York, voor een nieuwe uitdaging. Gistermiddag namen ze afscheid.

Zij is ’mastering engineer’, hij doet opnames en mixage. Tientallen jaren al zijn ze actief in de muziek, stille krachten achter de opnamen van ontelbare artiesten en bands. Maar ook betrokken bij tientallen Gouden Platen, terwijl Darcy liefst vier Grammy’s won (elf nominaties), de hoogste onderscheiding in haar vakgebied. Het echtpaar was ieder met zijn eigen specialisme een belangrijke motor van de studio’s aan de rand van Hilversum, die ze bijna negen jaar geleden met Henk Bout en Paul Reynolds uit het slop trokken.

Na een renovatie van de desolate, vervallen historische gebouwen kwam er weer leven in het pand, de studio’s die volgens kenners tot de allerbeste van de wereld horen tellen weer mee. Mede dankzij Prent en Proper, grootheden op hun vakgebied. Hij zorgt dat de klankkleur klopt, de opnames balans hebben tussen alle instrumenten en zang, zij zet tot 140 sporen om in stereo van de hoogste kwaliteit, voor bijvoorbeeld een muziekalbum.

Maar er kwam een kans voorbij die ze niet konden laten schieten. In Auburn in de staat New York gaan ze meewerken in de bestaande studio Valhalla, waar ze met hun achtergrond en netwerken volop aan de slag kunnen. ,,Onze zoon is negen, nu kan het nog, en ik ben dichter bij mijn familie”, aldus de uit New York afkomstige Proper, die samen met Ronald Eemnes gaat inruilen voor een huis op vier uur van New York.

Neemt niet weg dat het wat pijn doet om mooie jaren achter zich te laten, erkent het tweetal, vlak voor het afscheid gistermiddag. Vrienden, bekenden en collega’s kwamen langs, terwijl Dennis Barbie van Wisseloord straatnaambordjes met de namen van het tweetal onthulde. ,,Want Wisseloord ís Ronald en Darcy. Jullie zijn hier zo belangrijk geweest. Op deze manier kan iedereen dat onthouden”, aldus de manager.

Prent, de eerste vijf jaar ook mede-eigenaar van Wisseloord, weet nog hoe ze destijds wekenlang hun best deden om de akoestiek weer als vanouds te krijgen. ,,Was best een klus. Zo dachten we eerst dat we een bepaald vernis moesten gebruiken om het hout op te knappen, maar het bleek simpel boenwas te zijn. Iemand is toen weken bezig geweest om alle hout daarmee te poetsen.”

En al was het soms hollen of stilstaan, de loop kwam weer in de flink opgeknapte studio’s. Want menigeen mag denken dat hij thuis met de computer, al dan niet in een eigen studiootje, best goede opnamen kan maken, de praktijk is anders. ,,Het is net als verbouwen. Je kunt wel doe-het-zelver zijn, maar met een professional is het pas echt af”, legt Proper uit. Daarbij komt dat Wisseloord nog altijd een eigen, unieke kwaliteit heeft, stellen ze. ,,Bijzondere opnameruimtes met een bijna perfecte akoestiek. Deze studio’s hebben een specifieke, warme klank, die je nergens anders hebt. Zeker bij drums valt dat op.”

Bekende grootheden kwamen en gingen, de twee weten niet beter. Recent werkten ze nog met onder meer Peter Maffay, Common Linnets, Jett Rebel, Rammstein, Voice-winnaar Jim van der Zee, Borsato en Clouseau. In de VS zal het niet anders zijn, ook daar verwachten ze aan de slag te kunnen. Nu met de focus op 3D-audio, wat daar enorm in opkomst is.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*