Beeld en Geluid zoekt een Communicatieadviseur NDE


Ben jij onze nieuwe communicatieadviseur die op een aanstekelijke manier de resultaten en meerwaarde van het NDE (Netwerk Digitaal Erfgoed) kan communiceren en daarvoor passende content verzamelt en effectief in het netwerk verspreidt?

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen benadert vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.

In het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) werken tientallen erfgoedinstellingen, onderzoeksinstituten, samenwerkingsverbanden en kennisorganisaties samen om een stelsel van landelijke voorzieningen op te zetten voor het beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van ons digitale geheugen. Vijf sectorale knooppunten vervullen een voortrekkersrol. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is hier één van en fungeert als werkgever van de communicatieadviseur NDE.

Ben jij onze nieuwe communicatieadviseur die op een aanstekelijke manier de resultaten en meerwaarde van het NDE kan communiceren en daarvoor passende content verzamelt en effectief in het netwerk verspreidt?

Ten behoeve van het NDE zijn wij per februari 2020 op zoek naar een:

Communicatieadviseur NDE

(32 uur per week)

Als communicatieadviseur stuur je de communicatie aan over de doelstellingen, de activiteiten en de resultaten van het NDE. Je helpt de communicatiestrategie van het Netwerk op een vernieuwende en aansprekende manier verder concreet te maken, samen met de vijf sectorale knooppunten en andere partners in het netwerk. De website van het NDE is een van de communicatiekanalen, maar je zorgt er ook voor dat het NDE via uiteenlopende kanalen van netwerkpartners bekendheid krijgt bij de doelgroepen van het NDE.

Ben jij de collega die wij zoeken?

Je levert een bijdrage aan de verdere invulling en uitvoering van de netwerkcommunicatie. Je vertaalt netwerkactiviteiten naar relevante content, waarbij je actief meedenkt over hoe we die op een aantrekkelijke manier bij de partners en de doelgroepen van het NDE kunnen brengen.

Ook reik je ideeën aan, bijvoorbeeld voor communicatiemiddelen en -kanalen die bij het Netwerk passen. Je bouwt een netwerk op van communicatiemedewerkers en auteurs (projectleiders, medewerkers bij erfgoedinstellingen) die op regelmatige basis een bijdrage leveren. Je zorgt voor een zo groot mogelijk bereik van de content door verspreiding via de diverse kanalen van het NDE waaronder de nieuwsbrieven en social media van zowel het NDE als van de netwerkpartners.

Je taken:

 • Mede bedenken, opstellen en uitvoeren van (online) marketing- en communicatieplannen voor het NDE
 • Online strategie
 • Bewaken van de huisstijl
 • Volgen van trends en ontwikkelingen in het vakgebied en deze vertalen naar communicatieplannen en activiteiten voor het NDE
 • Proactieve rol in invulling en uitvoering van het netwerkcommunicatiebeleid en zorgdragen voor een consistent beeld over het NDE
 • Adviseren over inhoudelijke en organisatorische uitvoering van uiteenlopende activiteiten en daaraan gerelateerde pr en promotie t.b.v. het NDE en de leden
 • Voorbereiden en organiseren van pr-activiteiten (bijeenkomsten, congressen, workshops, beurzen, ontvangsten van relaties en deelname aan relevante congressen van derden)
 • Redactie en productie van teksten van het NDE
 • Opzetten en onderhouden van een relevant intern- en extern relatienetwerk
 • Monitoren en evalueren van resultaten en deze vertalen naar communicatieplannen;
 • Mede zorgen voor rapportages aan het NDE-bestuur, programmaraad en netwerkberaad van communicatieactiviteiten van het NDE en mede opstellen van subsidieaanvragen, jaarplannen en jaarverslagen.

Jij!

 • Weet wat er speelt in de (digitaal) erfgoedsector en daarbuiten, hebt een sterke affiniteit met het werkgebied van het NDE en hebt een breed en voor de functie relevant netwerk.
 • Weet projecten en plannen (met vaak een technische en/of complex inhoudelijke insteek) om te zetten in aansprekende en aantrekkelijke verhalen voor kanalen van NDE-partners, nieuwsbrieven, social media en persberichten.
 • Hebt aantoonbare ervaring in de vertaling van complexe en vaak technische activiteiten en resultaten in aantrekkelijke content op maat van de doelgroep van het NDE, met een journalistieke insteek en op basis van uitstekende redactionele vaardigheden.
 • Kan onder tijdsdruk een strategie (door) ontwikkelen en uitvoeren om doelgroepen offline en online te verbinden middels creatieve en doeltreffende communicatie met online en offline middelen, en voert deze ook uit.
 • Bent resultaatgericht; houdt ervan om resultaten te meten en analyseren om hier je communicatiestrategie op te baseren.
 • Werkt zelfstandig en bent bewezen succesvol in het bereiken van resultaten onder tijdsdruk en in diverse teamverbanden; werkt in teamverband, maar bewaakt de eigen verantwoordelijkheden en targets en kunt vooruitdenken en plannen.
 • Durft buiten de lijntjes te kleuren, en verzint innovatieve manieren om de doelstellingen, meerwaarde en resultaten van het NDE onder de aandacht te brengen.
 • Bent vaardig in behartigen van gemeenschappelijk en individuele belangen in een netwerkorganisatie (conceptueel netwerkdenken).
 • Beheerst de Nederlandse taal uitstekend.

Diversiteit

Beeld en Geluid streeft naar een grotere culturele diversiteit van zijn publiek, programmering en personeel. Belangstellenden die bijdragen aan die diversiteit en een divers relatienetwerk met zich meebrengen, nodigen wij van harte uit te reageren.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft een aanstelling voor één jaar met optie tot verlenging voor de duur van het project. Het bruto maandsalaris (op fulltime basis) is minimaal € 3667,32 en maximaal € 5.239,05 (schaal 11 CAO Beeld en Geluid) en wordt nader bepaald op basis van werkervaring. Per jaar heb je 200 vakantie-uren en 192 atv-uren (op fulltime basis). Je moet in het bezit zijn van een geldige werkvergunning om in Nederland te werken.

Je bent ten behoeve van het NDE aangesteld bij Beeld en Geluid in Hilversum. Vanwege het netwerk werk je op verschillende locaties, minimaal één dag per week in Den Haag. Je bent dan ook ingesteld op flexibel werken.

Interesse?

Heb je belangstelling voor deze functie? Stuur dan vóór donderdag 30 januari een bondige motivatie met cv naar de afdeling Personeel & Organisatie: personeelenorganisatie@beeldengeluid.nl.

De sollicitatiegesprekken voor de 1e ronde staan op dinsdag 4 februari en woensdag 5 februari gepland.

Wil je meer weten over deze vacature, dan kun je bellen met Wilbert Helmus, netwerkmanager NDE op 06 – 504 99 553 of stuur een e-mail naar wilbert.helmus@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Bekijk het privacy statement van Beeld en Geluid met betrekking tot de sollicitatieprocedure.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*