Beeld en Geluid tentoonstelling “Voorbij het Nieuws”

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid opent op 25 november 2014, om 15:30 uur de nieuwe tijdelijke tentoonstelling “Voorbij het Nieuws”. Beeld en Geluid probeert inzicht te geven in het ontstaan van nieuws, de impact van nieuws en de mechanismen van beeldvorming. 

De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen. Allereerst zijn er zeer persoonlijke verhalen te zien

n te beluisteren van een aantal mensen dat onderwerp was van het nieuws, in de periode 2011-2013. Het zijn verhalen van ondermeer Coen van Veenendaal, oprichter van Alpe d’HuZes, Tofik Dibi, kandidaat lijsttrekker Groen Links, Hero Brinkman, prominent PVV lid en Mauro Manuel, uitgeprocedeerd asielzoeker. Verschillende journalisten en redacteuren van de NOS, zoals Rob Trip en Dominique van der Heyde, vertellen over de keuzes die zij maakten bij de verslaglegging van deze verhalen. 

Beeld en Geluid laat ieder persoonlijk verhaal zien in de context van hoe de gebeurtenis in de (sociale) media werd gepresenteerd. Dit geeft de bezoekers inzicht in de verhalen áchter opvallende items uit het NOS Journaal van 20.00 uur. Als digitaal audiovisueel archief laat Beeld en Geluid sommige verhalen uiteraard ook online zien op beeldengeluid.nl/voorbijhetnieuws. 

Naast de persoonlijke invalshoeken geven de foto’s van Stefan Heijdendael een kijkje achter de schermen van het NOS Journaal. 

Tot slot werkten mediakunstenaar Geert Mul en Beeld en Geluid gezamenlijk aan een onderzoeksproject. Eén van de uitingsvormen is een installatie, waarvan tijdens de opening het prototype wordt onthuld. De basis is een database waarin de NOS Journaals van 20.00 uur van 2011-2013 zijn opgeslagen. In totaal zijn dit 12.000 items. De journaals zijn geanalyseerd met spraakherkenningstechniek. Bezoekers kunnen midden in de interactieve installatie gaan staan en zo de immensheid van het digitale archief ervaren. Tegelijkertijd kunnen zij zien welke onverwachte nieuwe verbanden er tussen woord en nieuwsbeelden worden gelegd. 

De tentoonstelling “Voorbij het Nieuws” is mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij. De installatie in de tentoonstelling is een onderzoeksproject van Beeld en Geluid en Geert Mul in samenwerking met Centraal Museum, Huis voor Beeldcultuur, Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Of The Image en het Nederlands Fotomuseum. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Fonds 21 en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. 

Voorbij het Nieuws- videopromo:

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*