Beeld en Geluid op Zondag: Westerbork, omroepen en Johan Cruijff

Sinds kort kent Beeld en Geluid een nieuw programma op zondagochtend: Beeld en Geluid op zondag. Op zondagochtend kunnen bezoekers van alles leren over de mediawereld aan de hand van het rijke archief en het medianetwerk van de instelling. Ook in april vinden er weer bijzondere bijeenkomsten plaats.

Westerborkfilm
Tickets
Op zondag 2 april wordt een college gegeven over een belangrijk stuk uit het archief: de Westerborkfilm. Dit zijn beelden van het dagelijks leven in het Drentse concentratiekamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens dit college vertellen collectiespecialist Hans van der Windt (Beeld en Geluid) en beeldonderzoeker René Kok (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) over de historie en de oorspronkelijke opzet van deze beelden.

Het succes van de omroepen
Tickets
Op zondag 23 april worden de omroepen uitgelicht. Dit gebeurt in een exclusieve talkshow van media-kwartaalblad Aether Live. Grietje Hoogland (cultuurwetenschapper) zal ingaan op het internationale succes van het religieuze televisiespektakel The Passion. Ook komt journalist, verslaggever en programmamaker Koos Postema langs om de kansen en gevaren van de omroepen van nu te laten zien. Jan Jaap Kassies was (tot de sluiting in 2013) collectiespecialist bij de Omroepmuziekbibliotheek, waar een start is gemaakt met de digitalisering van de enorme collectie bladmuziek. Hier stuitte men op onverwachte pareltjes, zoals het uitvoeringsmateriaal van een onbekende musical van Toon Hermans uit 1952 dat onlangs werd ontdekt. Tijdens Aether Live vertelt Kassies over wat de bladmuziekcollectie van de omroep uniek maakt en over andere vondsten in de grootste collectie op dit gebied in ons land.

Unieke beelden van Cruijff
Tickets
Het archief is ook voor de sportliefhebber een rijke bron. Jaap de Groot, chef-sport van de Telegraaf en ghostwriter van de biografie van Johan Cruijff, geeft op 30 april een uitgebreide presentatie over de grootste Nederlandse voetballer ooit. Hierbij zal De Groot uniek audio- en videomateriaal over de voetballer uit het archief van Beeld en Geluid tonen.

Voor meer informatie over Beeld en Geluid op zondag en tickets: www.beeldengeluid.nl/agenda.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*