Beeld en Geluid en Bibliotheek Utrecht brengen Swiebertje naar verzorgingshuizen

In tijden van gelimiteerd bezoek en oprukkende eenzaamheid brengen Beeld en Geluid (Den Haag) en Bibliotheek Utrecht vertier naar verzorgingshuizen met het online mediacafé Swiep Swiep Hoera.

Mediajournalist Patrick Bremmers wisselt nostalgische fragmenten van Nederlands’ bekendste landloper Swiebertje en huishoudster Saartje af met uitleg over de betekenis van Swiebertje voor het televisielandschap. Het mediacafé wordt op zondag 14 februari gratis aangeboden aan senioren en personeel in verzorgingshuizen in heel Nederland. Swiep Swiep Hoera markeert de start van de samenwerking tussen Beeld en Geluid en Bibliotheek Utrecht.

Al meer dan dertig huizen in Hilversum, Utrecht en Den Haag hebben zich reeds aangemeld. Zij ontvangen gratis toegang tot de livestream. Reguliere tickets voor het online mediacafé Swiep Swiep Hoera kosten €5,-. Leden van Bibliotheek Utrecht betalen €2,50,-. 

‘Uit liefde voor iedereen die zich eenzaam voelt maar in het bijzonder onze ouderen in verzorgingshuizen, brengen we op de dag van de liefde graag een lichtpunt. Hoe kan dat beter dan met beelden van het legendarische televisie-icoon Swiebertje’, aldus Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid. 

‘De Bibliotheek Utrecht is een plek waar je meer kan leren over de rol van media in onze samenleving. We werken daarom dit jaar graag samen met Beeld en Geluid. De maandelijkse Mediacolleges en het Mediacafé passen perfect bij ons,’ aldus Deirdre Carasso, directeur Bibliotheek Utrecht. 

9 Comments

  1. ‘Uit liefde voor iedereen die zich eenzaam voelt maar in het bijzonder onze ouderen in verzorgingshuizen, brengen we op de dag van de liefde graag een lichtpunt. Hoe kan dat beter dan met beelden van het legendarische televisie-icoon Swiebertje’, aldus Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid.

    Aldus Eppo van Nispen! Waarom negeert Beeld & Geluid, KRO-NCRV en NPO al jaren de vraag van kijkers om deze en andere series te herhalen. Dit kan kan gewoon in de middag op NPO1, NPO2 of op NPO1 Extra. Sowieso kunnen oude series en programma’s op NPO Start. Maar mee Eppo van Nispen die bepaald wel even welke fragmenten u en ik mogen zijn. Van programma’s en series die gemaakt zijn van geld van ons allemaal.

  2. Met alle respect voor de schrijver van de reactie. Beeld en Geluid gaat niet over de programmering van de NPO. Beeld en Geluid zag heel graag dat dergelijke series een plek krijgen voor de liefhebber. Dat gebeurde overigens wel al op NPO Start Plus. Daar kunt u ook gewoon lid van worden. Het is dus beter een bericht te sturen naar de NPO.

  3. Beste Eppo, Zoals ik hierboven aangeef is die vraag er vanuit veel kijkers en zegt de NPO standaard hier iets mee te doen. (ook op social media is die vraag er ook) Vervolgens gebeurd er niets. Vorig jaar was er een leuk initiatief gestart (volgens mij in samenwerking met Beeld & Geluid) genaamd Heimwee TV. Dit zou later in 2020 terugkeren volgens Frans Klein maar buiten een half uurtje Zeg ns Aaa of Oppassen op NPO2 is het nog steeds niet teruggekeerd. Vorige jaar bij het lanceren van Heimwee TV werd er verwezen naar NPO Start en NPO Plus. Daar zou nog meer nostalgie programmering op staan. Dat klopt maar dit was allemaal content dat er al op stond. Ik zou graag meer oude (kinder) programma’s, series en films uit de jaren 70, 80, 90 en 00’s zien op NPO Start/Plus of een nieuw online platform vanuit de NPO of Beeld & Geluid. Nu liggen al die mooie programma’s, series, films en fragmenten maar te liggen in dat prachtige archief.

  4. Maar het is fijn om te horen dat de wens vanuit Beeld & Geluid er is dat er meer oude content een plek krijgt zodat mensen dit weer kunnen bekijken. Kunt u nog eens om de tafel met de NPO en zorgen dat bijvoorbeeld Swiebertje (die hoeft nou net niet voor mij maar op social media is er veel vraag naar) , Q&Q, De Zevensprong, Bas Boris Bode, JJ de Bom, Villa Achterwerk en programma’s daar uit, Sterrenslag met Sandra Reemer & Paul de Leeuw, Unit 13, De Sleutels van Fort Boyard, 30 Minuten, Seth & Fiona, De Way of Life show, De Staatsloterij show, BOOS, De Schreeuw van de Leeuw, In voor en tegenspoed, We zijn weer thuis, Uit de school geklapt en nog veel meer on-bemand beschikbaar komt. Voor oude mensen op een van de lineaire kanaal (NPO1 of NPO2 in de middag of NPO1 Extra) misschien ook een nostalgie blok.

  5. Is alles er nog wel? Ik ben eens nagegaan of de tv-poppenserie De Bereboot bij Beeld en Geluid is opgeslagen. Maar volgens hen was dat niet zo. Ik gok dan ook dat al die banden nog ergens bij de erven Hartog van Banda in een kelder of schuur liggen. Dit kan ook met andere programma’s het geval zijn.

    • Dat zijn bewerkte door Lo Hartog van Banda aan elkaar geplakte afleveringen. Ik doelde eigenlijk meer op de oorspronkelijke vijf-minuten-uitzendingen van 1976-1978.

      • Ik zat nog eens te denken en op Kindernet/Nickelodeon waren geen afleveringen van een half uur maar korte van tussen de 5 en 10 minuten. Bassie & Adriaan, Moomin, Barbapapa en Montana zaten ook in dat blok. Was op de late avond.

  6. @Wdvm Als Banda ze heeft bewerkt dan zijn ze vermoedelijk in zijn bezit of van zijn familie. Bij AVROTROS of misschien toch echt bij Beeld & Geluid.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*