Bas van Teylingen: ‘Radio was mijn eerste liefde’

In aanloop van de Online Radio Awards interviewen wij diverse online radiomakers en podcasters. Ditmaal:  Bas van Teylingen van radiovormgeving-podcast ‘In Vorm’.

Je hebt Je bent regisseur, voice-over, Youtube, filmmaker, dj schrijver en radiomaker. Genoeg onderwerpen om een podcast over te maken. Waarom heb je juist voor het thema radiovormgeving gekozen?
Radio was mijn eerste liefde. Mijn eerste baan was als producer/sidekick bij Radio 538.  Als ik nu terugkijk was dat een belangrijke periode voor de Nederlandse radiogeschiedenis. Ik was daar toen helemaal niet mee bezig. Maar het heeft wel de toon gezet voor de rest van mijn carrière. Het zelfvoorzienend en creatief moeten zijn. Daar heb ik bijvoorbeeld ook geleerd om dingen ‘uit mijn hoofd’ om te zetten in iets concreets zoals radiovormgeving. En die werkwijze neem ik eigenlijk mee in al het werk dat ik doe. 

Hoe belangrijk is het aandeel radiovormgeving ten opzichte van inhoud en presentatorskils?
Dat hangt af van een heleboel factoren. Wat voor station is het? Wat voor DJ is het? Wat voor doelgroep wil je bereiken. Het is geen exacte wetenschap, maar wel een heel belangrijk onderdeel van het radiovak. In principe mogen de personalities zich meer permitteren qua radiovormgeving dan, zoals Maurice Verschuuren dat zo mooi noemt, de waterdrager jocks. Alleen is radio eigenlijk altijd in beweging. Dus de ‘regels’ die er nu zijn kunnen volgend jaar weer anders zijn. En dat is ook het mooie aan radio. Er zijn al wat podcasts over radio. Radiovormgeving is een niche. Wat voor mensen wil je met je podcast bereiken?
Liefhebbers van radio, radiovormgeving en mensen uit het radiovak. Juist omdat dit een niche is leent een podcast zich hier goed voor. Lekker ’nerden’.

De Online Radio Awards editie 2020 heeft ‘Groei’ als thema. Op welke wijze wil jij je op het gebied van luisteraars en inkomsten je podcast laten groeien?
De insteek voor deze podcast is mijn passie voor radio en die passie willen delen met anderen, verhalen vertellen, kennis doorgeven. Op die manier groeit de kennis over het vak. 

Je hebt nu enkele podcastafleveringen gemaakt. Wat is een belangrijk onderwerp waar je en je luisteraars achter komen wat ze niet wisten?
Het is alsof er een kluis met nog niet vertelde verhalen opengaat. Persoonlijke anekdotes, een tijdsbeeld. Het gaat natuurlijk niet alleen over vormgeving, maar vooral ook over inspiratie, creativiteit en vakmanschap. Ik denk dat het voor de radiomakers en liefhebbers enorm genieten is. 

Kijk voor meer informatie op onlineradioawards.nl

6 Comments

  1. ehmmm waarom toch altijd alleen een link naar Spotify?
    Ik wil de podcast-feed in mijn player zetten. Zo’n zoekwerk dat je denkt “laat maar weer”.

      • Ah okay. Zit dus in de goedkeuringsfase van Apple. Maar toffe podcast Bas. Ik heb ze beide met veel plezier beluisterd. En verheug me al op de volgende afleveringen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*