Bart de Graaff krijgt zijn eigen nacht


Mirjam de Graaff met een portret van broer Bart.

De geest van Bart de Graaff waart binnenkort weer rond in de nacht. Het mediapark in Hilversum maakt zaterdag 6 juli de weg vrij voor deelnemers van de hardloopwedstrijd ’Ren de Nacht van Bart’.

Renners van de sponsorrun voor genezing van nierziekten krijgen hiermee een kijkje achter de schermen bij de studio’s waarvandaan spraakmakende programma’s van de legendarische omroepbaas Bart de Graaff werden uitgezonden.

’Waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken?’ Deze vraag stelde programmamaker, presentator en omroepdirecteur Bart de Graaff eind jaren negentig tussen neus en lippen door aan bekende Nederlanders. Het antwoord kwam vaak ondoordacht. Maar, Bart de Graaff hield woord en verraste de geïnterviewde daags erop met een nachtelijk bezoek. Marco Borsato moest er aan geloven met een nachtelijke duik in de Vinkeveense plassen en Jaap Jongbloed werd in het holst van de nacht getrakteerd op een partijtje basketbal.

Nachttoeren
Met de halsbrekende nachttoeren van broer Bart in haar achterhoofd ligt het volgens zus Mirjam, tevens voorzitter van de Bart Foundation, voor de hand dat de sponsorrun in de avond en nachtelijke uurtjes zal plaatsvinden. „Het is nog niet bekend welke studio’s op dat moment in gebruik zijn voor reguliere uitzendingen. Om die reden moet het parcours nog worden uitgestippeld. Maar, de renners zullen deze avond en nacht Bart flink tegenkomen.’’

„De renners van de halve marathon hebben er misschien weinig oog voor. Ik verwacht meer belangstelling voor de rekwisieten bij de kwartmarathonlopers. Je hoeft er niet voor stil te staan, het mag wel. We vinden het gewoon belangrijk dat de marathon met het gedachtegoed van Bart wordt ingevuld. Het is de Nacht van Bart, maar ook de nacht van duizenden nierpatiënten voor wie genezing nog niet mogelijk is.”

Vervolg
Twee jaar geleden vond een soortgelijke Bart-run plaats. Er werd ondanks het succes geen vervolg aan gegeven. „Het is een hele kluif om dit evenement te organiseren. Ik ben ook ambassadeur van de Nierstichting. Toen deze bij ons aanklopte met het idee om de marathon nieuw leven in te blazen in samenwerking met de Bart Foundation, was ik meteen enthousiast. Met deze marathon hopen wij mensen wakker te schudden, dat ze gaan beseffen dat ze zuinig moeten zijn op hun nieren. Bart had hier zelf nooit aan mee kunnen doen, dat liet zijn gezondheid niet toe. Ik weet zeker dat als hij ergens vanaf een wolk meekijkt heel hard zit te lachen.”

Deelnemers kunnen zich vanaf donderdag 28 februari aanmelden via www.nachtvanbart.nl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*