Barry Paf (100% NL): ‘De hele radiowereld staat momenteel op zijn kop’

Barry Paf is na een afwezigheid van bijna twee jaar weer terug op de landelijke radio. Spreekbuis sprak hem over zijn ’time out’, zijn comeback en de veranderingen in het radiolandschap.

Je bent twee jaar niet op de radio geweest. Wat heb je in de tussentijd gedaan?
De tijd vliegt voorbij! Na het stoppen bij 538 kwamen er veel toffe dingen op mijn pad. Al tijdens mijn tijd bij radio 538 had ik mijn eigen bedrijf ‘Barry Paf Producties’, daar ben ik in 1996 al mee begonnen. Vanuit die onderneming doe ik verschillende opdrachten. Denk hierbij aan het inspreken van radio- en tv-commercials en voice-overs of het geven van presentaties maar ook hele DJ-optredens. Na mijn tijd bij 538 had ik alle tijd om mij daar volledig op te focussen en ben ik dan ook full-time mee bezig geweest. Ook was er ruimte voor mijn passie voor presenteren. Zo heb ik bijvoorbeeld alle presentatie gedaan tijdens het WK ISU Allround Schaatsen in het KPN Clubhuis. Drie dagen lang, 4000 man entertainen, fantastisch! Interviews met alle schaatsers, artiesten en het draaien van de juiste platen om de hele tent op zijn kop te zetten, alles kwam voorbij. Ook landelijke evenementen voor Jumbo, House of Sports, Feyenoord, Qurrent Energie, Libelle Zomerweek, De Coolste Baan van Nederland en mijn ambassadeurschap van dance4life & gaykrant zijn allemaal projecten geweest waar ik mij op heb gefocust. Daarnaast heb ik thuis een studio waar ik de ruimte heb om van alles in te spreken voor o.a. radio, tv en online commercials. Dit heb ik onder andere gedaan voor Ziggo, Endemol Shine, Centraal Beheer Achmea, etc. Supertof om ook met mijn stem bezig te blijven.

In een eerder Spreekbuis.nl-interview gaf je aan dat je na 1,5 jaar ‘radiostilte’ het weer een beetje begon te kriebelen. ‘Radio blijft toch in je bloed zitten’, gaf je aan. Hoe voelde het toen je eind mei weer in de studio mocht zitten?
Dat was werkelijk fantastisch! Het is heel fijn om aan het roer te staan van je eigen business en elke dag met andere opdrachtgevers te werken. Toch zijn deze opdrachten wel voornamelijk gericht op B2B. Ik miste heel erg het contact met de luisteraars en de directe connectie met de muziekwereld. Als je radioprogramma maakt sta je één op één in contact met je luisteraars en dat is zo’n oprecht fijne en lekkere emotie. Ook bouw je samen met je producer en programmaleider aan een programma. Het kletsen bij de koffieautomaat en de typische radiostation humor, gekkigheid en atmosfeer is onbeschrijflijk fijn en miste ik onwijs. Omdat ik doordeweeks een programma ga maken, heb ik een goede balans met mijn eigen opdrachten, een topcombinatie!

Is de radiowereld de afgelopen jaren veel veranderd?
Nou, er komen vooral veel veranderingen aan, de hele radiowereld staat momenteel op zijn kop! Er zijn zoveel verschuivingen. Neem bijvoorbeeld Edwin Evers: weg uit de ochtend, dat is toch wel de grootste. Ik heb zoveel respect voor die man! Ik heb nog altijd goed contact met ze. Wat dat betreft is het een kleine wereld en kennen elkaar allemaal. Ik vind de komende tijd een hele interessante periode. Natuurlijk is er ook op veel verschillende fronten concurrentie bijgekomen. Denk aan de grote opmars en blijvende populariteit van online platformen als Spotify en YouTube. Maar ook WhatsApp en andere social media slurpen allemaal aandacht op, luisteraars hebben een veel kortere spanningsboog waardoor de aandacht snel verdwenen is. Het is dus zaak ze snel, goed en langer aan je te binden via verschillende kanalen. Daarom ga ik voor 100% NL ook online en met video aan de slag, ook ben ik zelf erg actief op social media. Waar de radio stopt, gaan we online verder.

Je gaat aan de slag voor 100% NL. In hoeverre past 100% bij jou als DJ?
100% NL en Barry Paf is echt een heel goede match! Bij 100% NL wordt de beste Nederlandse popmuziek afgewisseld met Engelse hits. Het is voornamelijk Nederlands product, dus we draaien muziek van Kensington tot aan Guus Meeuwis en van OG3NE tot aan Anouk. Maar ook een Armin van Buuren, Kraantje Pappie en natuurlijk een Marco Borsato en Ali B horen thuis in dit rijtje. Sowieso heb ik veel binding met Nederlandse (pop)artiesten, immers, ik heb bijna twintig jaar lang hits van deze artiesten bij radio 538 aangekondigd. Daarnaast was ik zeven seizoenen langs backstage reporter bij alle uitzendingen van the Voice Of Holland. Fun fact; veel nieuwe artiesten die daar zijn doorgebroken draaien we nu bij 100% NL.

Begin deze zomer startte je als invaller bij 100% NL. Hoe heb je zo snel een vaste plek in de programmering kunnen krijgen?
Eind vorig jaar begon het weer te kriebelen om terug te gaan naar mijn grote liefde; de radio. Ik ben toen eens gaan inventariseren wat zou ik willen en kunnen doen. Ik heb in die periode veel gesproken met verschillende collega’s uit het vak. Toen zijn de gesprekken gestart, en kwam er al vrij snel een mogelijkheid om in te vallen bij 100% NL. Ik heb dat direct omarmd, vond het zo tof om weer terug te zijn op de radio. In mijn eerste uitzending riep ik per ongeluk twee keer radio 538, ik gooide het online op social media en mijn blooper ging direct viral. Gelukkig moesten ze er bij 100% NL ook om lachen en mocht ik nog een keer terugkomen om in te vallen. Bij 100% NL zijn ze flink aan het groeien, zowel in luistercijfers als in de programmering. Ik had het geluk dat er daardoor ruimte kwam in de programmering. Ik ben heel dankbaar dat Carlo de Boer en Martijn Zuurveen van RadioCorp mij die kans geven. Ook mijn manager Florent Luyckx begeleidt mij goed.

Je houdt wel van een feestje en draait ook nog met grote regelmaat met dj Menno de Boer op RadioRave-party’s. Is dat de reden dat je niet in de ochtend, maar in de middag op 100% te horen bent?
Hahaha, 39 jaar geleden kwam ik om 23:10 uur op de wereld, dus je zou kunnen stellen dat ik een avondmens ben! Mijn energieke manier van presenteren past meer bij de uren na de lunch denk ik. Over de RadioRave: eigenlijk hebben Menno en ik er nooit zo bij stilgestaan daar sommige mensen het woord “Rave” heel erg associëren met een duistere rave tot diep in de nacht. Maar het woord “Rave” zou je eigenlijk kunnen vervangen voor het woord “Feest”, maar ja dat bekte niet echt lekker. Ik ben heel trots op wat we hebben bereikt, we draaien inmiddels elk weekend met de show, niets is fijner dat met één van je allerbeste vrienden samen een feest draaien. Het werkt zo: de RadioRave is een roadshow, een drive-in show van gemiddeld 120 minuten waarin we elke 15 minuten een andere stijl draaien, het publiek bepaalt onder andere door applaus te geven. Dus het kan echt van alles zijn; back to the 90’s, R&B maar we hebben bijvoorbeeld ook de “Meezing Rave”, die ik de laatste weken als geintje omgedoopt heb tot ‘100% NL Rave’, haha! De optredens zijn nu bijvoorbeeld vaak van 22:00 tot 00:00 uur dus ik ben meestal rond 01:00uur wel weer thuis hoor!

Wat voor een radioprogramma kunnen we binnenkort van jou verwachten?
Een positieve energieke middagshow met veel sfeer en de beste muziek van Nederland! Er komen heel toffe nieuwe items in waar ik nu al veel over aan het nadenken ben. Deze kunnen we ook gaan vertalen naar online, dus de verdieping achter de muziek en de artiesten gaan verder dan alleen wat je hoort op de radio. Ik doe de show in mijn eentje er is dus geen sidekick. Ik wil met deze middagshow een alternatief zijn voor de andere middagshows om het op mijn manier in gaan vullen. Ik wil graag het persoonlijke contact en de interactie aangaan met mijn luisteraars, ik heb er vooral heel veel zin in!

1 Trackback / Pingback

  1. Barry Paf is vandaag weer terug op de FM

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*