AVROTROS verzorgt Kunst- en Cultuuravond op NPO 2

De nieuwe donderdagavond van AVROTROS op NPO 2 biedt een afwisselende reis langs kunsthistorische plekken in Europa, grote en kleine theaters in Nederland en niet te missen tentoonstellingen in Nederlandse musea. Donderdagavond 26 januari begint met het vervolg op de succesvolle zoektocht naar Van Gogh: Krabbé zoekt Picasso. Aansluitend bezoekt Cornald Maas in een nieuw seizoen Volle Zalen actuele muziek – en theatervoorstellingen en praat met makers en publiek. Vervolgens belichten museumdirecteuren in het nieuwe Nu te zien! niet te missen tentoonstellingen in de grote musea van Nederland.

AVROTROS VERZORGT KUNST- EN CULTUURAVOND OP NPO 2AVROTROS-directeur Eric van Stade: “We zijn ontzettend trots dat we als AVROTROS wederom de gehele donderdagavond op NPO 2 mogen invullen. Met deze drie titels maken we kunst en cultuur toegankelijk voor een breed publiek. We spreken met de mensen die er toe doen en zijn op de plekken waar het gebeurt: De kleedkamer waar de artiest een paar minuten voor de première zich moed in staat te spreken, maar ook het atelier in Parijs waar Picasso een van zijn meesterwerken schilderde.

Krabbé zoekt Picasso
Hoe abstract Picasso’s werk soms ook is, zijn schilderijen lezen als een dagboek dat zijn persoonlijke levensverhaal vertelt. In acht afleveringen vertelt Jeroen Krabbé over zijn fascinatie voor de verwevenheid tussen Picasso’s kunst en zijn persoonlijke leven.

Geïnspireerd geraakt? Vanaf donderdag 26 januari tot en met 19 februari kan iedereen een op Pablo Picasso geïnspireerd beeldhouwwerk, schilderij, tekening of foto insturen. De winnaar maakt zelf een reis in de voetsporen van de kunstenaar en het werk zelf wordt in het van Abbemuseum tentoongesteld. Juryleden zijn Jeroen Krabbé, Marko Klomp en Charles Esche. Meer informatie is binnenkort te vinden op www.avrotros.nl/picasso.

Volle Zalen
In Volle Zalen geeft Cornald Maas een uniek inkijkje in de wereld van het theater. Hij bezoekt grote en kleinere producties, voorziet voorstellingen van commentaar en ontmoet acteurs en publiek. In het derde seizoen opvallend veel voorstellingen die reflecteren op de tijdsgeest. Zo bezoekt Cornald Maas in aflevering één de voorstelling We hadden liefde, we hadden wapens, over de rassenscheiding in de VS. Een muziektheatervoorstelling over racisme en identiteit met een hoge actualiteitswaarde. Verder is Maas te gast bij De Vader, een ontroerende voorstelling over de ziekte Alzheimer. Het is een van zijn grootste angsten zélf deze ziekte te krijgen. Wat doet de voorstelling met hem? Acteur en tv-maker Paul Groot is binnenkort te zien in de musical Into The woods. Welke films, series of beelden inspireren hem?

Nu te zien!
In het nieuwe agenderende programma Nu te zien! reizen museumdirecteuren Ralph Keuning (de Fundatie), Cathelijne Broers (de Hermitage en De Nieuwe Kerk Amsterdam), Alex Rüger (Van Gogh Museum) en Ann Demeester (Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem) het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is. In aflevering 1 vraagt Ralph Keuning zich af waar Picasso’s fascinatie voor dieren vandaan komt. Hij gaat op onderzoek uit in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Niet zijn schilderijen, maar het keramische werk van de grote kunstenaar is daar te zien in de tentoonstelling Picasso aan Zee.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*