AVROTROS-podcast JFK: The Secret Archives

Na de succesvolle eerste AVROTROS-podcastserie over de moord op President Kennedy, JFK: The Missing Link, duiken journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin dieper in het moordcomplot. De Bruin vindt in zijn onderzoek naar de moord op een Amerikaanse veilingsite een uitgebreid JFK archief van een Amerikaanse privédetective. De aankoop van dit archief zet de journalisten in de nieuwe AVROTROS- en NPO Luister-podcastserie JFK: The Secret Archives op het spoor van opmerkelijke gebeurtenissen in New Orleans. 

In de zomer voorafgaand aan de moord in 1963 werkte Lee Harvey Oswald hier aan een bizar, geheim overheidsproject. Dat vertelt de 80-jarige oud-kankeronderzoekster Judyth Vary Baker die de journalisten in New Orleans de plekken laat zien waar zij samen met Oswald aan dat project werkte. 

Biologisch wapen
Vary Baker werd in 1963 als briljante 19-jarige studente naar New Orleans gehaald om te werken aan de ontwikkeling van een agressieve kankersoort die als biologisch wapen zou kunnen worden ingezet om Fidel Castro te vermoorden. Het onderzoek werd geleid door twee van Amerika’s meest vooraanstaande kankeronderzoekers uit die tijd, Dr. Alton Ochsner en Dr. Mary Sherman. Vary Baker werkte hierbij samen met David Ferrie en Lee Harvey Oswald. Met die laatste start ze die zomer ook een liefdesrelatie. 

Hollywood
De Bruin: “Het verhaal van Judyth is te bizar voor woorden, als je het in Hollywood als script in zou dienen, zou men het te ongeloofwaardig vinden. Maar soms is de waarheid ongeloofwaardiger dan je kunt bedenken. En ze kan alles onderbouwen met ondersteunend bewijs, als je goed naar haar luistert vallen de puzzelstukjes op hun plek. Lee Harvey Oswald is volgens haar gebruikt door de CIA en dat begon al in de zomer van 1963 waar hij diverse, tot nu toe onverklaarbare, dingen heeft gedaan.”

Uit angst voor haar leven heeft Vary Baker 35 jaar lang haar mond gehouden over de zomer van 1963. Behalve Oswald werden ook Dr. Mary Sherman en David Ferrie in de jaren zestig onder verdachte omstandigheden vermoord. Wat hun rol precies was en wat de link is met de moord op President Kennedy wordt in zes afleveringen verteld. 

JFK: The Secret Archives
vanaf vandaag te beluisteren via NPO Luister. Op andere platformen verschijnen er wekelijks twee afleveringen.

8 Comments

  1. Van Judyth Baker met wie Oswald vanaf april 1963 een liefdesrelatie zou hebben gehad in New Orleans, weten we sinds ca. 2000, dat Oswald (mogelijk) in werkelijkheid een pseudo-overloper naar Rusland was , en een zgn. pro-Castro communist. Hij zou in dienst van de CIA zijn geweest en zou uitsluitend in opdracht van de CIA gehandeld hebben. Verder zou Lee Harvey Oswald President Kennedy niet hebben vermoord, maar hij zou juist geprobeerd hebben om de moord op de President te voorkomen. Judyth schetst een totaal ander (karakterologisch) beeld van Lee Harvey Oswald dan de Commissie Warren.

    • Er is al een derde podcastserie in de maak. De AVROTROS heeft voor 100.000 euro drie archiefdozen aangekocht van de achterkleinzoon van Marietje Wagenmaker uit Franeker die ooit paaldanseres was in Miami en contacten legde tussen prins Bernard en Lee Harvey Oswald. Brisant!

  2. Ik heb meer dan 75 boeken over de moord op JFK waarvan veel geschreven door gerespecteerde onderzoekers.
    In geen enkel boek word Judith Baker vernoemd!
    De dame is in het verleden al betrapt op leugens.
    Haar beweringen over haar relatie met LHO is dan ook ongeloofwaardig.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*