AVROTROS omarmt de Pride

Van maandag 29 juli t/m zondag 4 augustus vindt de Amsterdam Pride plaats. Dé week waarin er volop aandacht is voor de LHTBI-gemeenschap. AVROTROS omarmt de Pride en komt daarom op tv, radio én online met een kleurrijke programmering, waarin iedereen zich thuis kan voelen. 

Pride Talk
Maandag 29 juli t/m vrijdag 2 augustus – 16.00 uur – AVROTROS YouTube-kanaal
In de online serie Pride Talk vertellen bekende en onbekende LHTBI-ers over onderwerpen als verliefd zijn, uit de kast komen, uitgaan en rolmodellen. Hoe vonden zij hun eigen identiteit en kunnen ze nu echt zichzelf zijn? Een serie voor jongeren die op zoek zijn naar antwoorden, herkenning en hun eigen rolmodellen. Met onder anderen Jeroen van Holland, Julia van der Toorn, Valentijn de Hingh en Rob Jetten.

Ellie aan de verkeerde kant
Maandag 29 juli – 21.15 uur – NPO 3
Uitgescholden, bespuugd of zelfs zwaar mishandeld worden vanwege je geaardheid. Het is van alle tijden en ook anno 2019 worden LHTBI-ers in Nederland ermee geconfronteerd. Veel Nederlanders zeggen geen moeite met homoseksualiteit te hebben, maar toch krijgt meer dan zeven op de tien LHBTI-ers in het leven te maken met fysiek of verbaal geweld. Voor de AVROTROS-documentaire Ellie aan de verkeerde kant gaat Ellie Lust in gesprek met slachtoffers en spreekt ze de ‘verkeerde kant’: degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan homodiscriminatie en -geweld. 

Uitreiking Pride Awards
Donderdag 1 augustus – 19.00 uur – VondelCS
AVROTROS en COC Nederland reiken tijdens een inspirerende avond in VondelCS prijzen uit aan één bekende en een onbekende LHTBI-held. Helden die het afgelopen jaar op bijzondere wijze een bijdrage hebben geleverd aan de Pride-gemeenschap. Genomineerd voor de Pride Award voor bekende LHTBI-held zijn: Merel van Dongen, Margriet van der Linden, Jessie Maya, Erwin Olaf en Romana Vrede. Het publiek kan stemmen op AVROTROS.nl/Pride, waar ze ook hun onbekende held kunnen aandragen.

Radio EenVandaag – Pride-uitzending
Vrijdag 2 augustus – 14.00 uur – NPO Radio 1
Radio EenVandaag komt met een feestelijke Pride-uitzending vanuit VondelCS, Amsterdam. Met gasten uit de LHBTI-gemeenschap, het jaarlijkse EenVandaag Opiniepanel-onderzoek naar homo-acceptatie in Nederland en live-muziek. Presentatie is in handen van Suzanne Bosman en zij wordt bijgestaan door co-host Lammert de Bruin. Publiek is welkom om de opnames bij te wonen.

Pride Amsterdam – Canal Parade 2019 (Live)
Zaterdag 3 augustus – 12.40 uur – NPO 1
Amsterdam kleurt alle kleuren van de regenboog tijdens de 23e editie van de Pride Amsterdam, met als hoogtepunt de wereldberoemde Canal Parade op zaterdag 3 augustus. AVROTROS brengt live verslag uit van deze parade op NPO 1. Rik van de Westelaken en Ellie Lust bespreken de passerende boten en geven een kleurrijke reportage van één van Nederlands grootste evenementen.

Pride Amsterdam – Canal Parade 2019
Zaterdag 3 augustus – 22.00 uur – NPO 3
Compilatie van de live-registratie van de Amsterdam Canal Parade met Rik van de Westelaken en Ellie Lust. 

Het beste van… Pride Songs
Zaterdag 3 augustus – 22.40 uur – NPO 3
In Het beste van… Pride songs bespreken bekende Nederlanders de muziek die bepalend is geweest voor de acceptatie en emancipatie van LHTBI-ers. Onder meer Maurice Wijnen, Frits Huffnagel, Samantha Steenwijk en Giel Beelen bespreken de belangrijkste Pride-anthems; wie heeft er niet gedanst op YMCA van The Village People? Of meegezongen met I Will Survive van Gloria Gaynor? En wist je dat de befaamde regenboogvlag voortkomt uit Somewhere Over The Rainbow van Judy Garland? In Het Beste van… Pride songs komen alle klassiekers voorbij, maar is er ook aandacht voor artiesten die nu belangrijk zijn voor de LHTBI-community, zoals Troye Sivan.

Alle informatie rondom de Pride-week vind je op AVROTROS.nl/Pride

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*