AVROTROS lanceert podcast ‘Krijg ik Parkinson?’ over snelstgroeiende hersenziekte ter wereld

Als tiener pelde EenVandaag Radio-verslaggever Laura Kors zomer na zomer tulpenbollen in West-Friesland. Wanneer ze tijdens een radioreportage Parkinson-patiënt Ger Geurts ontmoet, die zijn ziekte waarschijnlijk te danken heeft aan blootstelling aan landbouwgif, gaan bij Laura de alarmbellen af. Kan zij nu ook de ziekte van Parkinson krijgen? En hoe zit dat met haar familie, vrienden en dorpsgenoten? In de nieuwe AVROTROS en NPO Radio 1-podcast Krijg ik Parkinson? probeert Laura onder meer antwoord te krijgen op deze vraag.

Top-expert neuroloog Bas Bloem van de Radboud Universiteit Nijmegen laat weten Laura’s zorgen niet weg te kunnen nemen. Dit is het begin van een zoektocht naar de risico’s van blootstelling aan pesticiden. Is er een manier om zeker te weten dat je de ziekte van Parkinson krijgt? Of is het een soort loterij, eentje die je niet wilt winnen?

Laura onderzoekt wat er bekend is over de link tussen Parkinson en pesticiden. Waarom zijn die middelen niet gewoon helemaal verboden? En wat gebeurt er als je daadwerkelijk de ziekte van Parkinson krijgt? 

De 5-delige podcast-serie Krijg ik Parkinson? is niet alleen het verhaal van Laura’s persoonlijke zoektocht naar de risico’s, maar vertelt ook de ervaringen van mensen die dagelijks met de ziekte te maken hebben en de soms ingrijpende effecten van de behandeling die ze kiezen. Laura trekt daarvoor de regio in waar ze geboren en getogen is. Daar spreekt ze ook agrariërs die regelmatig een middelvinger van voorbijgangers krijgen als ze op hun spuitmachines zitten. Wat vinden zij van de gezondheidsrisico’s van hun pesticidengebruik? En – last but not least –  wat zat er nou eigenlijk op de bollen toen Laura daar zelf als tiener aan het werk was?

Beluister hier de trailer.

Krijg ik Parkinson?, vanaf 29 november te beluisteren via alle populaire podcast-apps en https://www.nporadio1.nl/podcasts

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*