AVROTROS lanceert podcast De muze is moe

 In de gloednieuwe podcast De muze is moe staan muzes van beroemde kunstenaars uit de kunstgeschiedenis centraal. Maar wie zijn toch die vrouwen die schuilgaan achter de inspiratiebronnen van kunstenaars? Het is tijd om met andere ogen naar de muze te kijken en op zoek te gaan naar de vrouw achter de persoon op het kunstwerk. Daarom lanceert AVROTROS vandaag de podcast De muze is moe, bedacht door Martine van der Veer. 
 
De muze fascineert, ook vandaag de dag nog. Toch is er lange tijd weinig aandacht geweest voor het gezicht achter de vrouwen die kunstenaars inspireren, iets dat nu aan het veranderen is. Wat komen we te weten als we met andere ogen naar de muze kijken? Martine van der Veer, historicus en journalist, bedacht de podcast en maakte eerder audioverhalen voor musea en andere organisaties uit de culturele sector. Voor De muze is moe werkte ze samen met kunstmagazine MUZE van AVROTROS. 

Martine van der Veer: “Ik stuitte op het bijzondere verhaal van Camille Claudel en vroeg mij af welke levens er schuilgaan achter andere muzen van bekende kunstenaars. Wat bleek? Niet alleen leefden veel muzen een heel uitzonderlijk leven, ze drukten ook een duidelijke stempel op de kunstgeschiedenis, iets dat lange tijd onderbelicht was. En dat zegt niet alleen iets over vroeger, maar ook over nu. Het leert ons namelijk meer over de oorsprong van bepaalde (gender)patronen. Daarom is het niet alleen leuk en interessant om je te verdiepen in de levens van deze muzen, maar ook actueel.”

Vijf muzes uit de kunstgeschiedenis
In de podcast ligt de hoofdfocus op 5 muzes uit de kunstgeschiedenis. Zo maakt de luisteraar kennis met de muze van het Parijse fin de siècle, Misia Sert, en wordt in het leven van het beroemde schildersmodel en tevens kunstenaar Victorine Meurent gedoken. Waarom bleef haar schandaalreputatie als jonggestorven prostituee haar achtervolgen tot na haar dood?
Ook komt de muze en minnares van Auguste Rodin, Camille Claudel, aan bod. Zij raakte decennialang in de vergetelheid maar daar komt de laatste jaren verandering in. Aflevering 5 draait om Elizabeth Siddal, de muze van Dante Gabriel Rossetti, die de macabere beslissing nam om haar lichaam op te graven na haar dood. Tot slot mag natuurlijk de bekende Mathilde Willink niet ontbreken, misschien wel de bekendste muze van Nederland. Ze is een levend kunstwerk, maar waar stopt de muze Mathilde en waar begint de mens?

NPO Luister Podcast Event
Speciaal voor het NPO Luister Podcast Event in Club Nine in Utrecht focussen de makers zich voor aflevering 7 live op het leven van nóg een muze. Wie was zij en welke invloed had zij op het verloop van de kunstgeschiedenis?

Aflevering 1: Wie is de muze?
Aflevering 2: Misia Sert | De muze als spil in het web
Aflevering 3: Victorine Meurent | De muze als naaktmodel
Aflevering 4: Camille Claudel | De muze als kunstenaar
Aflevering 5: Elizabeth Siddal | De muze als ideale vrouw
Aflevering 6: Mathilde Willink | De muze als kunstwerk
 
De muze is moe, vanaf vandaag te beluisteren via alle populaire podcast-apps en de app van NPO Luister. Met een live opgenomen bonusaflevering op 14 mei in Club Nine in TivoliVredenburg.

1 Comment

  1. Lees ook Schaduwlicht, de roman over Victorine Meurent van auteur Petra Thijs, als u het volledige verhaal van Victorine wil ontdekken. De auteur voerde 10 jaar research naar het ware verhaal van Victorine Meurent. Ze komt uitgebreid aan het woord in de aflevering over Victorine Meurent.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*