(update) Audio-archief Radio Veronica naar Beeld en Geluid?

Op 31 augustus 2019 sluit het 192 Museum haar deuren. Bronnen melden aan Spreekbuis dat tussen Stichting Norderney en Beeld en Geluid gesprekken lopen om het gehele audio-archief van de zeezender onder te brengen bij Beeld en Geluid.

De fysieke collectie van de stichting gaat hoogstwaarschijnlijk naar RockArt. Stichting Norderney wil de informatie in handen van Spreekbuis niet bevestigen noch ontkennen.

UPDATE
Beeld en Geluid heeft aan Spreekbuis gemeld dat zij in gesprek zijn met de stichting. ‘Het klopt inderdaad dat we hebben een aantal gesprekken hebben gevoerd, maar er is nog niks concreets hierover te melden. We wachten nog op een inventarisatielijst, zodat we kunnen bekijken of en wat we eventueel over kunnen nemen‘, aldus de woordvoerder van Beeld en Geluid.

7 Comments

    • Ja, dat vroeg ik me ook even af. In wezen heeft het “gehele audio archief” inderdaad tevens een stoffelijke of fysieke basis.

  1. Dit is niet de taak van Beeld en Geluid om buitenlandse radio stations in hun archief binnen te halen. Radio Veronica was geen officieel Nederlands radio station net als Radio en TV Noordzee vanaf het REM. Beeld en Geluid is betaald van onze belasting geld en inkomsten uit bronnen die eigendom zijn van ons Nederlanders. Veronica mag misschien een bepaalde maatschappelijk invloed hebben gehad. Maar zo ken ik wel meer radio stations. Radio Luxemburg, BBC, RTL, SBS etc. hadden ook invloed. Maar is niet de taak van Beeld en Geluid om daar kosten voor te maken ten behoud over de rug van de Nederlandse bevolking. Schoenmaker hou je bij je leest.

    • @H Koenders Wat een onzin! Veronica en ook die andere stations die u noemt waren onderdeel van de Nederlandse media geschiedenis. Als Beeld&Geluid de kans heft deze archieven te beheren dan moeten zij dit natuurlijk doen.

      Tevens hoort het gehele archief voor iedereen vrij toegankelijk te worden online zonder daarvoor rechten te hoeven betalen.

    • De hele club van het zendschip Radio Veronica werd toch omgevormd tot de Veronica Omroep Organisatie en daarmee onderdeel van het publieke bestel? Dat zij later weer over stapten naar de commercielen, maakt voor het erfgoed niet zoveel uit, lijkt me. Ik vraag me eveneens af in hoeverre het huidige Veronica inhoudelijk en organisatorisch nog iets te maken heeft met het oorspronkelijke “192: Goed Idee”? Van mij mag het audio-archief van de zeezender best naar Beeld & Geluid. In mijn geheugen is het gewoon een onderdeel van onze gemeenschappelijke omroepgeschiedenis. Ik vind het behoud van dit materiaal in de toekomst belangrijker dan de aanvankelijke afkomst. Cultuurhistorie werd en wordt mede gemaakt door particuliere ondernemers en niet alleen door overheden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*