Astrid de Jong: ‘Ik wil niet de vrouw van de radio zijn’

Precies een jaar geleden deed Spreekbuis onderzoek naar het diversiteitsbeleid bij de publieke radio. Hieruit bleek onder andere dat nog geen kwart van de Radio 1-presentatoren vrouw was. In een interview met Patrick Kicken meldt Nachtzuster-presentatrice Astrid de Jong dat zij zich er niet druk om kan maken.

“Het maakt niet zoveel uit of je man of vrouw bent. Als we nou gewoon ophouden om er naar te kijken, dan valt het naar een gegeven moment niemand meer op. Ik kan me er niet druk over maken. Ik wil niet de vrouw van de radio zijn. Je hebt van mij ook nooit gehoord dat ik voor meer vrouwen bij radio ben. Hoe meer je het benadrukt, hoe meer meisjes denken: ‘Radio, da’s niets voor mij’. Ik laat zien dat vrouwen goed kunnen functioneren bij de radio.”

Astrid de Jong pleit ervoor om van 3FM een onlineplatform te maken en de FM-frequentie aan Radio 5 te geven. “Begin eens met het omwisselen van de FM-frequentie met Radio 5. Zodra Radio 5 een FM-frequentie heeft, dan verdubbelen de luistercijfers en gaan Gijs Staverman en Stefan Stasse er naartoe.” Volgens de oud 3FM-dj moet juist veel meer op online radio en podcasting worden ingezet bij de NPO. “Het zou toch onzinnig om dat met Radio 5 te gaan doen. Online en podcast: daar zit de kracht van 3FM, want daar zitten de jongeren”, aldus de Jong

De Jong is afgelopen jaren actief bij Omroep Max, waar ze onder andere het populaire nachtprogramma De Nachtzuster presenteert op Radio 1. Begin dit jaar was haar programma nog genomineerd voor de Nachtwacht Award.

Beluister het gehele interview van Patrick Kicken met Astrid de Jong op de Spreekbuis Podcast of op Spreekbuis Radio.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*