Arjan Snijders aan de slag voor Beeld en Geluid

Hij gaat aan de slag als Coördinator Nieuwswijsheid voor Beeld en Geluid Den Haag,

Naast zijn werk voor Beeld en Geluid is hij presentator en samensteller van de populaire podcast ‘Dit Was De Radio’ en organisator van De Nachtwacht Award. Hiervoor was Snijders werkzaam bij NH Media en AVROTROS.

“Ik werk graag voor mediamerken die iets relevants toevoegen en inhoudelijk een rol spelen in onafhankelijke nieuwsvoorziening’, aldus Snijders.

Snijders meldt: ‘Naast podcastproducties, coaching en begeleiding van mediatalenten, werk ik als Coördinator Nieuwswijsheid voor Beeld en Geluid Den Haag. Met als doel mensen wapenen te wapenen tegen desinformatie en te laten zien hoe en waarom er wordt gemanipuleerd met nieuws.’

6 Comments

 1. Mag ik sceptisch zijn? Interessant te lezen dat er gemanipuleerd wordt met het nieuws. What’s new…. Dat gebeurt al decennia lang. Denk eens terug aan de tijd dat we nog geen internet hadden. Toen viel er nagenoeg niets te fact-checken, lekker voor de journalisten, die konden schrijven wat ze wilden. Vandaag de dag kunnen we zelf heel goed onze mening vormen! Welk nieuws ook al weer? Het geselecteerde nieuws van de MSM of het echte onafhankelijke nieuws, of wat er voor doorgaat?
  Wapenen tegen desinformatie in de media is op papier een nobel streven, maar dit ruikt op z’n minst naar sturing en beïnvloeding. Ik wens je veel wijsheid met de “Nieuwswijsheid”, alleen het woord al…. Mensen zijn mans genoeg om zelf te bepalen welk nieuws geloofwaardig is en welk nieuws fake is, daar hebben we Beeld en Geluid niet bij nodig. En een mening blijft een mening; die mening langs deze weg proberen bij te sturen valt onder het kopje “gecoördineerde propaganda”. Ondanks de nare censuur die social media tegenwoordig toepassen, kan er in beperkte mate gelukkig nog “desinformatie” tussendoor glippen; als we er allemaal hetzelfde over dachten, zaten we in een dictatuur…… maar misschien is dat ons beoogde voorland…..

 2. Hallo Ferry, je mag sceptisch zijn. Waarom je dat graag wil, weet ik niet. Je kan je ook eerst laten verrassen hoe dit er uit gaat zien. Zelf ben ik meer van de school ‘voordeel van de twijfel geven’ en ‘een tijd iets volgen en er dan iets van vinden’.

  Manipulatie van nieuws is van alle tijden, al zolang de mensheid bestaat. Ik zal vooral proberen te laten zien wat er nu gaande is. Het gaat om bewustwording bij mensen, niet om oordelen.

  Je denkt zelf mans genoeg te zijn om te bepalen welk nieuws geloofwaardig is en welk nieuws fake, dat is mooi Fer. Veel mensen denken dat zelf ook goed te weten maar denken ook dat andere mensen dat onderscheid niet goed kunnen maken. Als iedereen alles zou doorzien, dan zou na eeuwen manipuleren de mensheid het nu plots allemaal doorhebben. Volgens mij is daar nog wel ruimte om dat beeld te nuanceren.

  Ons beoogde voorland is zeker geen dictatuur, zo’n zwaar wereldbeeld heb ik niet. Geniet lekker van de zon op Bonaire Ferry, het is allemaal niet zo erg als je wel eens suggereert online.

  Om alvast een beeld te krijgen wat er zoal rondom Nieuwswijsheid wordt gesignaleerd, kijk op http://www.isdatechtzo.nl
  Dat is 1 van de platforms waar we gaan proberen mensen bij het lezen of bekijken van iets te laten bedenken hoe serieus ze iets moeten nemen wat ze online hebben aangetroffen. Als het dan in je systeem komt dat je bij iets wat je online aantreft even checkt waar iets vandaan komt, dan is dat toch mooi? Dat is geen mening bijstellen, dat is bewustwording stimuleren. Hopelijk heb je daar niets op tegen? En zo wel, dan blijf je nog steeds die hele goeie radio-dj, Mr. Soulshow!

  Hartelijke groet, Arjan Snijders

 3. Hai,

  Ik vind dat Fer inderdaad Ar ook het voordeel van de twijfel moet geven en dus rustig moet afwachten wat de coördinator nepnieuws allemaal gaat doen. Ik moet wel zeggen dat ik vanuit mijn bubbel eigenlijk nooit nepnieuws tegenkom, wel heel veel berichten /over/ nepnieuws, maar dat is heel wat anders en dat soort berichten lees ik al lang niet meer, volslagen zinloos.

  Maar mediawijsheid zal wel vooral nuttig en bedoeld zijn voor al die domme jongeren. Ik stel me dan voor dat als er een fake-bericht gaat circuleren dat er uit Burgers Zoo in Arnhem een leeuw is ontsnapt, Ar gelijk aan de slag gaat met het coördineren van een landelijk NL-Alarm-alert dat er geen leeuw is ontsnapt! Hij is alom te horen en te zien op radio en tv met geruststellende berichten, ‘Mensen, geen paniek, ga gewoon naar buiten, er is geen leeuw ontsnapt!’. En ook zal hij aan het hoofd staan van een taskforce die een massaal offensief op sociale media opent tegen dit nepnieuws.

  Als deze schokkende episode in onze vaderlandse geschiedenis voorbij is en het nepnieuws bezworen en overwonnen is, zal Ar als sluitstuk een middag in Beeld en Geluid Den Haag organiseren waar onder leiding van het merk Harm Edens ‘leeuwen-gate’ wordt geëvalueerd (met oa de merken Diederik Jekel en Freek Vonk) en verder wordt verdiept met een overzicht van de leeuw in de tv-geschiedenis, met het vertonen op groot beeld van tv-fragmenten uit Daktari (met die schele leeuw Clarence!), Luipaard op schoot, Dier en vriend (met Tanja Koen en Hans Rensenbrink), er is een leeuwenquiz gepresenteerd door het merk Ron Vergouwen en de middag wordt afgesloten met het vertonen van een compilatie van Loekie-reclames. Ar, beter bekend als Mister RadioRing, zorgt voor wat lekkers (Lion candybars!) en Eppo schenkt persoonlijk de glazen ranja in. Komt allen, gratis toegang, maar let op, VOL=VOL en er zijn valse kaarten in omloop!

  Groetjes,

  Luuk

 4. Nepnieuws zal er altijd zijn. Dan komt er wel weer één of andere idioot, die in Washington loopt te blaten dat er iets van hem gestolen is. Vervolgens zijn er genoeg mensen die dat geloven en met wapens naar de tegenpartij lopen om daar eens even te gaan huishouden.
  Niet iedereen is in staat om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden. Heeft er ook iets mee te maken dat iedereen tegenwoordig overal van alles kan beweren en veel mensen niet vragen naar de onderbouwing van die “feiten”.
  Nepnieuws is inderdaad van alle tijden. Er was eens een brand in een kippenboerderij in Withuizen….

  (He, de spellingchecker kent het woord Withuizen niet….)
  (maar ja, hij kent het woord nepnieuws ook niet….)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*