Archief programmamaker Menno Buch opgenomen in collectie Beeld & Geluid

Het werkarchief van de in 2014 overleden Menno Buch is door zijn weduwe Nicole overgedragen aan Beeld & Geluid. Op de dag van de overdracht, maandag 8 juli, is het precies tien jaar geleden dat Buch overleed. De collectie bevat onder meer uitzendingen van programma’s als Sex voor de BuchBuch in de bajesDe Relatieman en Nightclub.

Menno Buch (1951-2014) was ondernemer en programmamaker. Hij werd in de jaren ’80 bekend als exploitant van 06-lijnen. Als programmamaker oogstte hij lof, kritiek en hoge kijkcijfers met het spraakmakende programma Sex voor de Buch (1997-1999). Hij maakte vervolgens diverse programma’s, waarin hij het publiek altijd meenam op verkenning in onbekende werelden.

Buch bezocht plekken en mensen in programma’s als Buch, burgers en buitenluiBuch in de brandingZomerbuch en BUCHDe Relatieman was een vernieuwend, multimediaal programma met een website, een nationale relatiekrant en een telefooncentrale. Ook maakte hij de late night talkshow Nightclub. Met Theo van Gogh onderzocht hij de etiquetten in Hoe hoort het eigenlijk? en in samenwerking met justitie maakte hij Buch in de bajes. Na een jarenlange strijd tegen kanker overleed Menno Buch in 2014 op 62-jarige leeftijd.

“Menno was een avonturier en visionair met een grenzeloze creativiteit en goed zakelijk instinct. Ik ben trots dat zijn unieke tv-werk nu voor altijd bewaard blijft”, reageert weduwe Nicole Buch.

Verrijking voor het archief

De overgedragen collectie, geschonken door Nicole Buch, bevat naast digibeta’s (videobanden) en dvd’s van de programma’s ook bijzondere persoonlijke items. Dat zijn onder meer een gepersonaliseerd notitieboek, stickers, zelfgemaakte CD’s met favoriete muziek en foto’s met de teams waarmee Buch zijn programma’s maakte.

“Met zijn unieke aanpak om taboes te doorbreken en te bespreken zijn de programma’s van Buch een verrijking voor het archief. De videobanden worden gedigitaliseerd en zorgvuldig beschreven, zo blijven ze voor de toekomst bewaard. Beeld & Geluid kan zo ook het verhaal achter de producties en over Menno Buch levend houden voor het publiek”, stelt conservator Bas Agterberg van Beeld & Geluid.

Theaterprogramma bij Beeld & Geluid

Beeld & Geluid komt op donderdag 21 november met een speciaal theaterprogramma over het oeuvre van Menno Buch. Het programma vormt een kijkje in de keuken van het werk van de programmamaker. Wat maakte zijn programma’s zo uniek en wat waren zijn drijfveren? Weduwe Nicole Buch ontvangt verschillende gasten die nauw samen hebben gewerkt met Menno en blikt met hen terug. Binnenkort volgt meer informatie over de kaartverkoop.

5 Comments

  1. Er worden videobanden en dvd’s geschonken van Buch zijn programma’s, maar ’t lijkt me heel stug als die niet al door Beeld & Geluid destijds zijn gearchiveerd. Of gooien ze nog steeds van alles weg?

  2. Interessanter zal zijn dat het archief van zijn broer, Boudewijn Buch eens openbaar kwam, die is vele malen interessanter !

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*