Apple+, Disney+ en Prime Video nog geen concurrentie voor Netflix

Vooral AVOD-platforms met hoge kwaliteit videocontent kunnen de concurrentie aan met Netflix.

Ondanks de komst van Disney+, Apple TV+ en Amazon Prime Video heeft Netflix op korte termijn nog niets te vrezen in Nederland. De deze week gelanceerde streamingdienst Apple TV+ bevat (momenteel nog) een zeer beperkt aanbod. De videodienst Disney+ is alleen interessant voor liefhebbers van animatie- en superheldenfilms. En de Nederlandse versie van Amazon Prime Video bestaat vooral uit oude films, die al menigmaal op televisie zijn geweest. De kinderfilms op Prime zijn veelal niet vertaald of Nederlands ondertiteld.

Op het gebied van SVOD-diensten begint het wel wat vol te worden. Dit jaar zijn er in Nederland al vele nieuwe videoplatforms gelanceerd (bijvoorbeeld de relatief onbekende: Dplay, Fear Unlimited (horrorfilms), Just4Kids (kinderseries), With Love (liefdesfilms) en VoorstellingGemist (theatershows). Komend jaar komen er nog wat grote internationale streamingplatforms bij, waaronder HBO Max (WarnerMedia) en Peacock (NBCUniversal).

Google is ook al met een premium versie van Youtube gestart, maar heeft haar SVOD-ambities voor een groot deel in de ijskast gestopt om toch weer zich te focussen op hun bestaande AVOD-verdienmodel. En da’s niet zo gek ook: uit onderzoek bleek al eerder dat de consument gemiddeld slechts voor 2 tot 3 videoplatforms wil betalen. Met dat in het achterhoofd zal de ‘streaming war’ vooral veel slachtoffers onder mediabedrijven brengen. 

De grote hoeveelheid aan streamingdiensten lijkt in beginne zeer voordelig voor de consument te zijn. Er valt immers wat te kiezen en er wordt momenteel meer hoogwaardige videocontent dan ooit gemaakt. Daarnaast stunten de videoplatforms met hun abonnementsprijzen om met Netflix te kunnen concurreren, maar uiteindelijk is ook de kijker verliezer, want het aanbod wordt hierdoor gefragmenteerd en minder toegankelijk voor de kijker. Veel mediabedrijven inclusief hun videoplatforms zullen in de nabije toekomst op zwart gaan, mits ze niet gaan samenwerken. Dit zal uiteindelijk een grote kaalslag teweeg brengen in het landschap van hoogwaardige videocontent.    

Het gratis aanbieden van content middels AVOD (Ad-based Video On Demand) biedt komende tijd meer perspectief dan de overvolle SVOD-markt. Dat blijkt ook uit het nog te lanceren gratis videoplatform Quibi. Deze nieuwe AVOD-dienst heeft al meer dan een miljard (!!) aan funding opgehaald van grote (media)concerns zoals The Walt Disney CompanyNBCUniversalSony PicturesWarnerMediaLiberty Global en de Alibaba Group. Adverteerders staan te popelen om hun reclamebudgetten aan dit nieuwe platform te besteden. Quibi heeft al 100 miljoen dollar aan advertentiegeld binnen terwijl het videoplatform pas in april 2020 wordt gelanceerd. 

Ook op de internationale Mipcom-beurs was AVOD ook het belangrijkste thema. Om echter daadwerkelijk succes te hebben op het gebied van ad-based VOD, dient de content wel van hoogstaande kwaliteit te zijn. Slechte videocontent is er immers als genoeg.

Richard Otto is uitgever van Spreekbuis.nl en extern consultant op gebied van marketing, communicatie en PR voor diverse (media)bedrijven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*